Днес ще бъде връчена 42-та възпоминателна Нобелова награда по икономика. Както е добре известно, в завещанието си Алфред Нобел не е предвиждал отделна награда в областта на икономическите науки. Но тяхното значение за развитието на обществото се оказва толкова голямо, че през 1968 г. централната банка на Швеция решава да учреди приз в памет на Алфред Нобел за постижения в икономическата теория. Досега 64 икономисти са удостоявани с най-високото признание в областта си.

Номинациите за Нобеловите награди се пазят в тайна и могат да се оповестяват едва 50 години след приключване на процедурата по избор на лауреат. Шведската академия на науките ревниво пази имената на номинираните учени, включително икономисти.

Това не пречи да се правят догадки и дори залагания кой ще е новият победител. Агенцията по залагания Ladbrokes посочва като фаворити Ричард Талер и Робърт Шилер, които разработват дисциплина, известна като поведенческа икономика. Когато научаваме каква е цената на недвижимите имоти в САЩ, информацията ни дава индексът на Шилер. Той бе сред малцината, предвидили срива на ипотечния сектор в САЩ.

Според други коментатори, Мартин Вайцман и Уилям Нордхаус, които работят в областта environmental economics /икономика на околната среда/, са най-вероятните кандидати заради приноса им в изчисляване на рисковете и икономическите аспекти на промяната в климата и екосистемната деградация. През 2005 г. Вайцман разработи икономическа теория на природните катастрофи и въведе в обращение концепцията за повратна точка.

Други имена, посочени от Агенция Франс Прес и цитирани от БТА, са американският финансов изследовател Южин Фама, френският макроикономист Жан Тирол и американските макроикономисти Робърт Баро и Пол Ромър.

Според научния отдел на ТомсънРойтерс главни претенденти за наградата италианския професор по политическа икономия Алберто Алезина и професорите по икономика Кевин Мърфи, Нохубиро Кийотаки и Джон Мур.

Блогър - професор по икономика - се шегува: наградата ще вземе или Шилер, или Вайцман, или Тирол – или произволни трима известни иконометристи, групирани по ваш избор.