Пожарите, които задушиха руската столица, могат да се отразят положително на имотния пазар в България. Една от големите инвестиционни компании у нас твърди, че напоследък докато са на почивка у нас, московчани правят повече огледи на имоти, предава БТА.

Част от купувачите са изявили желание да изповядат сделките незабавно и веднага да влязат във владение на имотите си. Понякога се налага изповядване на 5-6 продажби на ден, вместо планираните две сделки дневно, съобщават от инвестиционната компания.

Данните сочат, че през последната година 83% от рускоговорящите купувачи на апартаменти край морето са жители на Москва. Средният бюджет за покупка на ваканционно жилище у нас е 50 000 евро. Руските купувачи са чувствителни към цената, но за парите си искат да получат имот на първа линия с поне минимален обем от допълнителни съоръжения като басейн, детски кът и спортни площадки.

Още преди избухването на пожарите статистиката отчете 24% ръст на руските туристи у нас през юни. Заради бушуващата огнена стихия визите на летуващите у нас руснаци бяха удължени с 30 дни. През последните дни Москва беше напусната от 200,000 жители, които търсят спасение от нетърпимата жега и тежкия смог, надвиснал над града. БТА