Възможност за изпращане на пари по телефона се подготвя да въведе у нас компанията за картови, безконтактни и мобилни разплащания Visa.

Така наречените P2P payments или "плащания от човек на човек" ще изискват от потребителя да разполага със смартфон и да знае номера или банковата сметка на получателя на превода, съобщи "Дарик". 

Тези трансфери ще могат да се извършват както на територията на страната, така и до всяка точка на света и ще бъдат възможни още през тази година, обеща Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България. Тя обясни, че предпоставка за внедряването на нови продукти и услуги на местния пазар е отчетеният ръст на търсенето им. 

За изтеклата финансова година с издадените в България 3.27 млн. карти Visa са извършени разплащания за близо 1 млрд. евро. От тях 23 млн. евро са разплащанията при онлайн търговците. Ръстът при интернет търговията надхвърля 33%.

През миналата година все повече хора са използвали дебитните си карти, за да извършат разплащане на pos терминал в магазин или заведение. Ръстът на този вид транзакции е с 35%.

Броят на дебитните карти у нас се е увеличил до 2.9 млн. броя, през които са похарчени 580 млн. лв. 

От Visa не уточняват какъв е размерът на инвестициите, които се правят в България, за да се разшири гамата от предлагани услуги, но посочват, че за миналата година са инвестирани над 200 млн. евро (или 18% от общите приходи), а през тази са заложени инвестиции в размер на 300 млн. евро. 

Вицепрезидентът на Visa Европа Никос Кабанопулос подчерта, че една от големите инвестиции за миналата година е било изграждането на нов център за обработка на данни, който позволява извършването на 15 хил. транзакции в секунда.

Освен това благодарение на инвестициите в сигурността намаляват загубите, причинени от измами. През миналата година загубите са възлизали на 4 евро цента на 100 евро изхарчени с карта Visa.

В глобален мащаб за една година с такива карти са похарчени 1.3 трлн. евро, като за пръв път в историята обемът на онлайн разплащания достига 200 млрд. евро.

Според специалистите от компанията през тази година се очаква четворно увеличение на безконтактните плащания, а до 2020 година 50% от транзакциите с Visa ще бъдат направени посредством мобилни устройства.