До края на този месец трябва да бъдат готови плановете на проекта за изграждане на автомагистралата София-Калотина, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев.

В момента работна група подготвя проектните предложения, водят се преговори с колегите в Сърбия, обясни още ресорният министър.

Пътят София-Калотина ще струва 400 млн. евро, а целта на кабинета е тези пари да бъдат усвоени по Оперативна програма Транспорт в текущия програмен период -  2007-2013 година. Изграждането ще бъде разделено на 4 трасета като основното от тях ще бъде София-Калотина с дължина 48.5 км.

Останалите 3 лота ще представляват източна, западна и северна тангента на столицата и ще правят връзка с магистралите "Тракия", "Хемус" и "Люлин". Целта е трафикът в посока Калотина да не минава през София. По думите на Плевнелиев основната отсечка между София и Калотина ще бъде готова не по-рано от 2015 година.

До 2020 година трябва да бъдат готови 7 магистрали, а амбицията на това правителство е 3 от 7-те аутобана да бъдат завършени до края на този мандат, посочи още Плевнелиев.

* Актуализирана информация