Правителството е в ликвидна криза – за това предупреди финансовият екип на НДСВ. По думите на бившия зам.-финансов министър Любомир Дацов фискалният резерв е бил с повече от 1 млрд. лева под санитарния минимум миналата седмица – около 3 млрд. лева.

От НДСВ предупредиха, че кабинетът използва пари от Сребърния фонд – т.е. от парите на пенсионерите и вероятно смята с тях да плати част от дълга, чийто падеж е в началото на следващата година. Банкерите се шегуват, че ще влезем в книгата на рекордите „Гинес" като първата държава с дълг от 15 % от БВП, която няма да може да го плати, допълни Дацов.

„Ако се вземат средствата по баланса на емисионното управление и добавите приблизителната сума, тъй като няма официално информация все още за средствата, които правителството държи извън централната банка, излиза, че фискалният резерв миналата седмица е бил в порядъка между 3 млрд. и 3,3 млрд. лв. Това означава, че ние се намираме в ситуацията на Виденов, когато бяха изгребани абсолютно всички правителствени резерви, но тогава ситуацията бе по-зле, защото БНБ нямаше също външни резерви", каза Любомир Дацов. По думите му една сметка, „направена на пръсти", показва, че правителството, неспазвайки закона, ползва средства от Сребърния фонд.

Експертната оценка на хората от НДСВ с всички условности, които имат като информация, е, че миналата седмица правителството е ползвало между 100 и 200 млн. лв. от Сребърния фонд. „Тоест нещо което не е негово и трябва да бъде блокирано", каза Дацов.

„Направете сметка – европейските фондове и фонд „Козлодуй" приблизително са около 800 млн. лв, самият сребърен фонд – приблизително 1,8 млрд. лв., казвам приблизително, защото не разполагам с точните данни, депозитите на общините и здравната каса като ги вземете, общата сума показва, че средствата, които не са на правителството.... Простичко казано правителството е в ликвидна криза", допълни Дацов.