Правителството обмисля възможността също да гарантира влогове до 50 000 евро, каквато идея се обсъжда в ЕК. Това стана ясно от думите на премиера Сергей Станишев в Министерски съвет. По този начин на практика ще се покриват 100% от влоговете в българските банки, посочи премиерът. В момента според него над 99% от депозитите са гарантирани и при сегашните нива, а именно 20 хил. евро.

29 млрд. лв. е размерът на общия резерв, с който държавата разчита да осигури стабилност на икономиката. Само фискалният резерв е в размер на 11 млрд. евро, съобщи още Станишев.

 

 

Капиталовата адекватност на българската банкова система е над изискваната, тя е 14.6% срещу под 14% през 2007 година, което е доказателство за това, че българска банка в затруднение няма.

Станишев посочи още, че през тази година се постигат високи нива на икономическо развитие. Резултатите са над 7% от БВП за полугодието, което показва, че има доверие в българската икономика, тя се развива и се влагат преки чуждестранни инвестиции. По предварителни данни притокът на преките инвестиции е около 2.8 млрд. евро, което позволява преследването на високи резултати в преките чуждестранни инвестиции и тази година.

 

Променена е обаче структурата на тези инвестиции - намаляват вложенията в недвижими имоти, докато в преработвателната промишленост растат до 22%.

 

По отношение на нивото на инфлация, премиерът намира, че темпът й се успокоява в известна степен, тъй като към месец август на годишна база индексът е 11%, което е с 3% по-ниско от предишния месец.

 

Основна макроикономическа цел остава запазването на финансовата и макроикономическата стабилност. Ще продължим политиката на бюджетния излишък, защото това се оказва правилно въпреки критиките, заяви още Станишев.

 

Вярно е, че много правителства лансираха какви ли не защити и създадоха един хаос в Европейския съюз с това наддаване за защита, каза Симеонов. Може би са имали причини, известно е и в кои страни кои банки не функционират – това са онези банки, които имаха експозиции отвъд океана. Нашите банки, не само те, но и тези от Централна и Източна Европа нямат такъв излаз, защото те кредитират основно населението и бизнеса в съответните държави.

 

Ще се стремим към по-висок бюджетен излишък до 3.5% и през следващата година, което е свързано с увеличаване на публичните разходи, продължи думите на премиера и външният министър Ивайло Калфин. Ще има изразходване на средства, насочени към хората с ниски доходи, с което те да бъдат компенсирани заради ръста в цените на енергийните ресурси. Друга основна грижа е равнището на инфлация.

 

Финансовият министър Пламен Орешарски допълни, че България приветства предприетите мерки в Европейския съюз, като действията на властите тук са продиктувани единствено от знак на солидарност, а не защото има такава нужда. Няма да прибягваме до увеличение на вноските от банките, за да не се оскъпява кредитния ресурс. Правим го от солидарност към решението, за да дадем по-голямо спокойствие на банките.