Правителството реши да отпусне за още десет дни керосин от държавния резерв, съобщи пред журналисти в Министерския съвет министърът на транспорта Ивайло Московски, цитиран от БТА. Миналата седмица правителство освободи количества самолетно гориво, достатъчни за една седмица. Все още това количество не е ползвано.

В следващите няколко дни БДЖ ще се издължи на "Лукойл", по този начин няма да има затруднения с доставките на дизел за железниците, допълни министърът.

Агенция „Митници" отне лицензите на „Лукойл Нефтохим" и пристанище „Росенец" на 26 юли, тъй като не са монтирани измервателни уреди, които изисква законът. Софийският административен съд спря предварителното изпълнение на решенията на митничар номер едно Ваньо Танов. От ведомството обжалват определенията по две жалби на Лукойл. До произнасянето на съда рафинерията се връща към нормален режим и може да работи все едно има лиценз за управление на данъчен склад.

Междувременно миналата седмица със заповед на премиера бе сформирана работна група, начело с икономическия министър Трайчо Трайков, която да следи ситуацията. Късно в петък бе взето решение за разблокиране на самолетно гориво от държавния резерв за седмица.