Нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност.

 

"Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката веднага след преодоляване на вота на недоверие", заяви днес лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев на пленума на БСП. Според него "изборите трябва да са незабавни - до края на юли са възможен и реалистичен вариант".

"Никой не може да ни размахва пръст, никой не може да вземе решения вместо нас. БСП има хъс да се бори, да отстоява позицията си", категоричен е той.

 

"Хората, които ни подкрепят, не излязоха да гласуват. Загубихме тези избори", призна Станишев, както каза той "с горчивина". Той определи загубата като болезнена.

Той допълни, че загубата на изборите е можело да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението.

"Това беше моята позиция, изразена категорично пред партньорите. Трябва да призная, че тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоявах за широк формат на консултации между двете партии, които подкрепят кабинета, за дискусия как да стабилизираме управлението, каква трябва да е формулата на кабинета, политиките, които трябва да се провеждат приоритетно", каза лидерът на БСП.

"В момента, когато официалните разговори между БСП и ДПС по този въпрос предстояха, точно тогава дойде пресконференцията. Не съм наивник. След резултата на евровота на всички ни стана пределно ясно, че кабинетът няма да издържи до края", заяви Станишев, като подчерта, че не е очаквал хода на ДПС, "да излязат с присъда над кабинета Орешарски, основана върху хронограма от три сценария за предсрочни избори".

"Смятам, че утре, в дебатите по вота на недоверие, трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството. То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И ГЕРБ, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, Герб, които откраднаха 1,5 милиарда от здравето на българите, нямат никакво право да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен. В следващите дни и седмици обаче, очаквам всички министри, включително премиерът, да защитят своето достойнство и свършената от тях работа", каза лидерът на БСП, искайки оставката на кабинета Орешарски.