42 000 лв. с ДДС ще плати Министерският съвет на компанията "Екорис саут ийст юръп" за проучване за цената на времето. Това става ясно от публикуван от правителството сключен договор за обществена поръчка, посочва в. "24 часа".

Компанията, която е една от най-големите консултантски фирми в България, е спечелила поръчката с оферта за заплащане на 81,25 лв. на ден за труда на експертите по проучването. Общо за изпълнение на поръчката са предвидени 240 човекодни.

Целта на проучването е държавата да има остойностяване на един час време. То ще се използва за оценка на инфраструктурни проекти в транспорта.

Цената на един час време е нужна, за да се пресметнат ползите от проектите като спестено време и увеличен БВП, обясниха експерти от Министерския съвет. Правителството очаква да получи остойностяване на час пътуване за автомобил, влак, градски транспорт и пр.

За да бъде установена цената на времето, компанията ще проведе проучването с 3000 души. По задание 700 от тях трябва да ползват автомобили за всекидневното си придвижване в града, 600 - да се движат с коли извън града, 300 - да са пътници в междуградски автобуси, 400 - да ползват влак, а 1000 - градския транспорт. Проучването ще отнеме 42 седмици, предвиждат техническите изисквания за обществената поръчка.