За срок от една година данъкът добавена стойност, известен като ДДС, да се увеличи с 2 на сто и така да стане 22%. Това предлага правителството в последната редакция на антикризисните мерки, които управляващите са представили на партньорите от тристранния съвет, съобщи икономическият експерт на синдикатите Мика Зайкова.

Ето какво каза още пред Дарик Мика Зайкова:

Знаете ли какво значи това? Това значи качване на цени, това значи инфлация или в крайна сметка при рецесия това се нарича стагфлация.

Не му даваме на бизнеса парите, които му дължим, не му връщаме навреме, макар че са написали, че ще връщат ДДС-то навреме, накрая ще го халосаме с още 2 процента ДДС и да дойдат гробарите.

Как си обяснявате, защо пък и тази мярка се предлага?

Само че съм длъжна да ви кажа, че от така наречените мерки, които уж не били техни, тук има бая много.

Кои са тези мерки?

И най-скандалното е това, че намаляват с 10 процента фонд „Работна заплата" на тези ведомства без МВР и МНО, които не са съкратили 15 процента. От намеренията за приватизация освен миноритарни дялове, имат намерение да продадат Топлофикация София и НДК, Голямото НДК, 51 процента. Тук има едно хиксче, което означава, че тази мярка не е остойностена. От ДДС се очакват 540 млн., от данък Лукс - 150 млн., от Протокол от Киото - 200 млн. лв.

По думите на Мика Зайкова освен увеличаването на ДДС на 22 процента, в последния получен от синдикатите вариант на антикризисните мерки на кабинета са записани още:

- премахването на работното облекло за трудовото правоотношение

- свеждане на гражданските догови и консултантските услуги до минимум

-премахване на възнагражденията за участието в междуведомствени комисии

- увеличаване на наказателната лихва за невнесени данъци от 10 на 20 процента

Правителството очаква от увеличението на ДДС 540 млн. лева допълнително в хазната. Пак в документа било записано, че от данък-лукс се очаквали 150 млн. лева. 60 млн. лева пък щели да бъдат спестени на хазната, ако се реализира другата идея на властта – да се намаляви с 10 на сто фонд „Работна заплата” на ония ведомства, без МВР и МО, които не са направили съкращения от 15 процента.  

Друга идея била да се увеличат от 50 на 80 на сто дивидентите, които правителството взима от държавните фирми. От тази мярка правителството разчитало на 26 млн. лева.