По-висока вноска за пенсия, увеличено минимално обезщетение за безработица и въвеждане на диференцирани прагове за осигурителните доходи на самоосигуряващите се лица според годишните им доходи за 2009-та година - това предвижда проектобюджетът за държавното обществено осигуряване, който ще бъде гласуван днес от правителството.

Кабинетът ще разгледа и бюджета на Националната здравноосигурителна каса, въпреки че все още не е ясно, дали заложеният в него излишък ще се прехвърля в държавния резерв или ще се харчи за здраве.

От следващата година вноската за пенсия за трета категория на труд нараства от 16 на 17.8 процента, които обаче ще се разпределят в съотношение 60 към 40 между работодател и работник. За категорийните работници вноската става 20.8 процента. Минималното дневно обещетение за безработица се вдига с 1 лев и двайсет стотинки.

Запазва се приетото през тази година изчисляване на обезщетението за безработица като 60 процента от осигурителния доход, но периодът за изчисление се увеличава от 9 на 18 месеца, а за майчинството се вдига от 12 на 18 месеца.

Болничните ще се изчисляват на база последните 12 месеца. Въвеждат се 4 минимални месечни размера на осигурителен доход за самоосигуряващите се, като най-ниската стойност ще бъде 420 лева за тези с годишен доход от 5400 лева, а за тези с над 7500 лева прагът ще бъде 550 лева.

В проектобюджета се удължава с една година гратисният период за пенсиониране на категорийните работници през солидарния фонд на НОИ. Минималната пенсия за стаж и възраст ще бъде 136 лева. Колкото до бюджета на здравната каса, управляващите все още обсъждат каква част от 3 милиарда и 50 милиона за здравеопазване ще бъдат насочени към касата.