Правителството ще търси механизми за облекчаване на кредитирането и за стимулирането на реалния финансов пазар. Това e заявил премиерът Сергей Станишев след края на Европейския съвет, посветен основно на овладяването на финансовата и икономическата криза, съобщиха от правителствената информационна служба. Той подчертал, че в бюджета за догодина ще бъдат заложени механизми за кредитиране, в т.ч. и за малките и средните предприятия. Стана ясно още, че кабинетът има готовност както за опериране със задължителните минимални банкови резерви, така и за стимулиране на кредитирането чрез възможността за пренасочване на фискален ресурс към конкретни финансови институции.

Утре в Министерски съвет Станишев е поканил родни икономисти, с които да обсъди аспекти от финансовата криза и да се набележат мерки, които българските институциида вземат. Не става ясно кои са точно икономистите.

По-рано днес стана ясно, че Станишев и финансовият министър Пламен Орешарски получили уверения в Брюксел, че филиалите на чужди банки у нас са здрави и стабилни и не ги грози никаква опасност.

Лидерите на страните от Европейския съюз се обединиха около необходимостта да приложат единен подход за преодоляване на икономическата и финансова криза. Те приветстваха решенията, взети в неделя от групата на страните от Еврозоната. Министър-председателят Сергей Станишев определил плана на тези страни като застраховка срещу потенциалните рискове финансовата криза да бъде привнесена в България чрез филиалите на големите европейски банки у нас.

Енергийната политика, обсъдена по време на форума, е изключително важен приоритет за ЕС и за България в частност, заявил премиерът Сергей Станишев. Той определил като предизвикателства пред нея повишаването на цените на енергоносителите и диверсификацията на енергоизточниците и енергийните трасета.