Правителството ще помогне на строителния бизнес, тъй като той дава работа на много хора, а постигнатото се вижда и ползва от гражданите. Надяваме се с подкрепата на банките да помогнем на сектора, защото в условията на криза трябва да бъдем гъвкави, заяви министър-председателят Бойко Борисов пред ръководството на Камарата на строителите в България, съобщиха от правителствената информационна служба. В разговора участваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, министрите Росен Плевнелиев, Нона Караджова, Мирослав Найденов и др.

Пред премиера строителните предприемачи заявили, че сериозен проблем пред бизнеса е междуфирмената задлъжнялост и забавените плащания по проекти, финансирани от държавата. Те подчертали, че единствено за обектите в София няма забавени плащания, тъй като през последните 4 години в Столичната община е създаден ред, но за съжаление това не се наблюдава в страната.
Представителите на строителния бизнес казали и че предишното правителство им е възлагало изпълнението на договори, за които не са предвидени средства, а за разплащането им се е разчитало от излишъците в бюджета. Казваха ни: „Работете, пък в края на годината ще се разплатим” и обикновено това ставаше в последните дни на декември”, разказала предприемачите.
През следващата седмица престои нова среща на премиера с представителите на строителната камара. На нея ще бъдат набелязани конкретните стъпки за разрешаване на проблемите в сектора.