Правната комисия в парламента прие въпроса за референдума, внесен от управляващите „Да се развива ли ядрена енергетика в България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала”.

В инициираната от БСП подписка въпросът беше: „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”, но депутатите в комисията го редактираха до варианта, който ГЕРБ предложи.

Очаквано големият спор беше дали във формулировката АЕЦ „Белене” трябва да отпадне от въпроса. Според  управляващите конкретният проект не е от компетентността на парламента, който трябва да утвърди провеждането на референдума.

От опозицията обаче бяха категорични, че могат да се правят само редакционни поправки и не може да се променя смисъла на въпроса, а отпадането на „АЕЦ „Белене” променя изцяло идеята на питането.

В крайна сметка управляващите приеха своя вариант, а Любен Корнезов от левицата ги предупреди, че ще се видят в Конституционния съд, защото нямат право на такива решения. Депутатите от БСП и ДПС не взеха участие в гласуването  и на практика народните представите от ГЕРБ сами взема решението.