Тазгодишните коледни празненства ще са по-голямо предизвикателство за джоба на германците, отколкото миналата година. Поскъпнали са и коледната украса, и хранителните стоки, предаде ИТАР-ТАСС.

Осезаемо по-скъпи са елхите, задължителен атрибут на тържествата. Цените на зелените красавици са нараснали тази година с близо 30 на сто, информира местното потребителско списание "Гутер рат". На берлинските пазари все още има доста непродадени елхички от Дания, основен техен доставчик за страната. За причини на поскъпването се сочат намалените субсидии от ЕС за "елхопроизводството" и по-малкото отпуснати площи за него, информира БТА.

Повече средства са необходими на германеца и за традиционната коледна гъска. На пазара идват по-малки количества от тази стока, по-скъпо излиза и отглеждането на птиците, отбелязва Томас Янинг, управител на германския съюз на птицевъдите. Основни доставчици на птици за трапезата на Бъдни вечер в Германия са Полша и Унгария, вдигнали цените на дълбокозамразената си стока, отбелязва агенцията.

Московското списание "Комерсант-Власт" анализира промените в цените на новогодишните стоки и услуги в Русия в сравнение с ценовите равнища отпреди година. Новогодишно тържество с шампанско, водка, червен хайвер като основно ястие и мандарини с бонбони "Белочка" за десерт заедно с таксито, с извикания Дядо Мраз и танците около истинска елха е излизало в Русия миналия декември 3067 рубли, а днес – 6261 рубли.

Услугите са поскъпнали повече и от стоките – таксиметровите шофьори в Русия са вдигнали цените двойно спрямо тези отпреди година, а дядовците на повикване са развили още по-завиден апетит. Стабилна остава обаче цената на водка "Путинка". Някои търговски марки остават неуязвими за инфлацията, коментира "Комерсант-Власт".