Нападението срещу шефа на ДФ „Земеделие” Румен Порожанов идва на фона на остри реплики, които си размениха финансовият министър Симеон Дянков и земеделският му колега Мирослав Найденов.

По-рано през тази седмица Дянков разкритикува остро работата на земеделския министър, което пък ядоса премиера Бойко Борисов. Премиерът дори намекна, че Дянков може да се раздели с поста си преди Мирослав Найденов.

Преди да поеме ръководството на фонда, Порожанов бе началник на кабинета на Дянков. При назначаването му за шеф на фонда във финансовото министерство споделиха, че министърът „жертва” един от най-добрите си хора, за да се справи с проблемите в земеделския фонд.

Един от най-верните хора на Симеон Дянков – Румен Порожанов, пое поста на шеф на ДФ „Земеделие” след скандала с дипломата на Калина Илиева и краткото управление на нейния заместник Светослав Симеонов.

През март Мирослав Найденов представи новия си подчинен в разгара на скандал с документи, представен от СДС. Самият Порожанов „не се обърна назад“ и при назначаването си бе крайно лаконичен.

През юни в предаването „Седмицата” на Дарик Порожанов представи част от проблемите, с които се сблъсква – например проблеми при усвояването на средства заради забавяне.

Порожанов участваше, но не водеше пряко преговори със земеделските производители по време на големите протести през октомври и ноември. Те се водеха основно от Мирослав Найденов, макар че недоволството на земеделските производители бе главно срещу Симеон Дянков.

Повече - в прикачения звуков файл