Апетитът идва с яденето. В средата на януари, две седмици преди старта на статистическия апогей „преброяване на населението и жилищния фонд“, ръководството на НСИ се надяваше по електронен път да се преброят 20% от българите, предвид опита на Испания.

На 9 декември, ден преди края на електронната кампания, от НСИ отчетоха над 2.6 млн. преброени. Тъй като Интернет населението си има специфика, а именно то обича да чака до последно, новите надежди на статистиците за 3 млн. електронно преброени бяха даже надминати с цифрата 3 100 023 души.

Това е над 41% от очакваното население на България, тоест и най-смелите планове на статистиците за Интернет активността на българина са надхвърлени двойно. Какво следва?

Интернет популацията в България става все по-солидна група. Макар въпросните 3.1 милиона преброени далеч да не са задължително Интернет активни – възможно е да са ги преброили деца, внуци, съпруги и т.н. - имаме вече тежест на хората в нашата страна, които могат да изпълнят Интернет операция с ниска до средна степен на сложност, каквато е попълването на въпросник.

Първо следствие от това е, че държавата България изостава от възможностите и потребностите на хората България. Че електронното правителство и системата за информационен оборот е далеч по-назад от възможностите на българите да се възползват от информационните технологии.

Второто следствие е, че бизнесът в и с Интернет ще продължава да увеличава значението си и че в момента е налице потенциал, включително икономически /но не само – също така и политически и социален потенциал/, който не е оценен от държавните структури и вероятно до голяма степен остава и комерсиално незает.

След това, да си отговорим защо именно толкова много българи държаха да се преброят по Интернет? Аз имам един отговор, който може би обяснява поне 60% от активността: българинът не иска непознати преброители да му влизат в къщата. Елиас Канети твърди, че неприкосновеността на дома е силно изразен човешки инстинкт; очевидно при българите повече от средното.

Щом попълването на електронния въпросник освобождава от необходимостта да се допуска външен човек в дома – който например може да се огледа и да се ориентира какво да отмъкне в един бъдещ момент – така си мисли патриархалният българин – ами защо да не положа малко усилие? Да не се заблуждаваме: това, а не идеята за икономия на държавни средства, обяснява фурора на електронното преброяване.

Това са фактори, които се отнасят до нашата народопсихология, с тях трябва да се съобразяваме и почти не можем да им влияем. Но има едно нещо, върху което можем – и трябва да влияем. Това е дизайнът и съдържанието на въпросниците за преброяването. Въпросниците и самите въпроси твърдо не са на удовлетворително ниво.

Лично аз открих две грешки в тях. Първата е във въпроса „кой е глава на семейството“. Според чл. 46 (2) в Конституцията на Република България се посочва: „Съпрузите имат равни права и задължения в брака и семейството“. Отговаряйки на въпроса, аз наруших Конституцията. Заедно с това рискувах да си навлека семейни неприятности, например да остана без вечеря. Кой ще плати? Недоглеждане, немарливост, пренебрежение към Конституцията – или просто статистика?

Втората е във въпроса: живели ли сте в чужбина за повече от 1 година. В списъка от страните, вместо Великобритания, както е редно да пише, е посочено „Обединеното кралство“. Тази въпросната островна държава в България официално се нарича Великобритания. Още едно нарушение, което вероятно се дължи на автоматичния превод, но ако се заяждаме за детайлите, то може да ни навлече дипломатически неприятности.

Това, разбира се, не е всичко. Кой не се е подиграл все още с безумния за Интернет преброяване въпрос „Грамотни ли сте“? Не по-умен е въпросът „Имате ли достъп до Интернет“. Не, аз съм екстрасенс и влизам в Мрежата с биотокове. Много ми е интересна каква статистическа корелация може да се изведе между грамотност и Интернет достъп, между грамотност и попълване на въпросник по Интернет ...

Всеки въпрос струва пари и време. Вместо тези недомислици, защо при проучването – коментираха наши читатели – не се зададоха въпроси, които щяха да ни дадат по-смислена информация от това дали в точка с Интернет има кухня или кенеф?

Защо не ни попитат колко и какви езици знаем? Защо не се поинтересуват от сексуалността ни – не е ли това ключова демографска характеристика? „Мъж“ и „жена“ през XXI век не изчерпва въпроса. От друга страна, въпросите за религията също не са достатъчно деликатно формулирани.

Ще могат ли от този патриархален въпросник статистиците да разберат колко деца има средно един родител, ако децата не живеят при него? А каква е тази класификация на професиите, в която трябва да търсиш своята категория сред безумни дефиниции? Ненапразно са казали умните хора – простото е най-трудно. Това е стандартната класификация на професиите, знам – но това още повече потвърждава, че НСИ се нуждае от осъвременяване.

Почувствах се унизена след попълването на въпросника – коментира читател на DarikFinance.bg, млад специалист. „Живея под наем с приятели. Кой е главата на семейството там?“

Така че конкретно за въпросника можем твърдо да кажем: използвайки технология от XXI век, статистиците искат да ни зададат въпроси от XIX век.

По-прагматични колеги изразяват недоволство от постиженията на НСИ в друга насока: защо Интернет преброяването се ограничи във времето от 1 до 9 февруари? Виждайки интереса, срокът трябваше да бъде удължен с още 10 дни. Разходите щяха да паднат още повече. Но вероятно това щеше да наруши правителствения график – нали вицепремиерът Симеон Дянков официално трябваше днес да даде старт на офлайн преброяването?

Могат да се кажат още доста неща за Интернет преброяването, но ще се огранича да повторя изведеното по-горе Първо следствие. Интернет населението на България вече доказано е важен демографски фактор. С предоставяните му оскъдни електронни услуги, организацията на държавата в момента не му е адекватна.