Българо-Американска Кредитна Банка ще стартира търговията с новата си емисия права на 31 август, тази година. ISIN кода на правата е BG4000014119, а борсовия код на емисията е 5BNN.

 

Банката извършва увеличението на капитала с цел да набере средства за допълнителна подкрепа на капиталовата си позиция.

 

Влошаването на качеството на кредитния портфейл и забавянето на реализацията на активи доведе до намаляване на финансовия резултат и ограничи способността на БАКБ да управлява активно своя баланс и капиталови ресурси.

 

Общо капиталовата база на кредитира към края на второто тримесечие е 115.4 млн. лв, при краткосрочни финансови задължения в размер на 125.5 млн. лв.

 

Съществува все още висока концентрация в кредитния портфейл на Банката. Поради тези причини, както и в изпълнение и на указанията на регулатора БНБ, ръководството на Банката предприе действия по увеличение на капитала с допълнителни 50 млн. лева.

 

Ако емисията бъде записана и платена изцяло, БАКБ АД ще получи нов ликвиден ресурс в размер на нетно 50 467 314 лева под формата на собствен капитал.

 

Сумата ще бъде използвана за обичайната дейност на Банката, като Управителният съвет счита, че набирането на тази сума ще осигури на БАКБ АД възможност да се препозиционира и да възвърне позициите си в кредитирането на малки и средни предприятия в различни сектори на икономиката и да започне отново да генерира печалба за акционерите.

 

Предлаганите права ще са за 12 624 725 обикновени, безналични, поименни акции с право на един глас в Общото събрание на емитента с номинална стойност 1 лев всяка.

 

Подписката ще се счита за успешно приключила, ако до крайния срок са записани най-малко 5 681 126 от предлаганите акции и капиталът се увеличи до размера на записаните и платени акции.

 

В противен случай, направените вноски, срещу записаните акции ще се върнат на лицата, които са ги направили в едномесечен срок от уведомлението, което изпраща емитентът до КФН.