Да плащаме такса само през първата година на ипотечния кредит, ако решим да го платим предсрочно. Тази законодателна промяна записаха депутатите на първо четене в Закона за кредитните институции. Пред Дарик депутатът от Коалиция за България Румен Гечев обясни, че ако потребителят реши да плати предсрочно ипотеката си преди да е изминала година от изтеглянето й, тогава ще трябва да изплати на банката оставащите вноски до 12-тата. Ако обаче кредитополучателят намери по-добра оферта дори и един ден след изтичането на тази година и реши да плати предсрочно ипотеката си, няма да дължи и стотинка допълнително на банката.

В момента наказателната лихва при предсрочно погасяване на ипотека е 4-5%, обясни Румен Гечев. "Това е форма на закрепоставяне на кредитополучателите към банката", смята той.

Затова депутатите решиха да имаме наказателна такса само през първата година от изтеглянето на ипотеката. "Само тогава, ако например на шестия месец сте решили да си платите ипотеката, ще плащате тази допълнителна такса. Но след първата година кредитополучателият не би следвало да дължи такава допълнителна такса", каза той.

По отношение на хората, които не могат да погасяват ипотеката си, Гечев е категоричен, че те губят ипотекираното жилище. "Това е нежелано, но то е нормално от гледна точка на това, че този, който е теглил заем, трябва да върне парите. Поради което връщането на парите трябва да бъде свързано с продажбата на ипотекирания имот на реална пазарна цена, а не както е сега - съдия-изпълнителят да определя цена, която в редица случаи е доста под пазарната", каза Гечев.

Той припомни и промените, които се подготвят при потребителските кредити - за обвързване на лихвата с някои от пазарните индекси. Малките кредити до 400 лева също ще влязат в Закона за потребителския кредит, което ще гарантира по-голяма защита на потребителя, макар и при по-висока лихва. Целият пакет от закони трябва да влезе в сила най-късно през март.