Турската полиция е заловила сириец, който планирал атентат срещу американския президент Барак Обама, представяйки се за журналист от катарската телевизия Ал Джазира, съобщи турското електронно издание Хабертюрк.

 

Мъжът е признал, че имал намерение да хвърли нож по американския държавен глава. Той планирал да направи това по време на речта във вторник, която Обама е предвидено да държи в представителния хотел "Чъраган" в Истанбул, където ще се състои форумът Алианс на цивилизациите.

 

Сириецът е бил заловен в петък и при кръстосания разпит е признал подробно плана си за покушение. У мъжа е била намерена акредитационна карта на негово име като кореспондент на Ал Джазира. Властите разследват дали документът е фалшив.

 

Обама пристига в Турция тази вечер и ще остане до 7 април. В рамките на визитата си в страната той ще посети Анкара и Истанбул.

 

 

Днес президентът на САЩ е в прага. В програмата му е включена работна среща с лидерите на страните членки на Европейския съюз. На срещата ще присъства и министър-председателят на България Сергей Станишев. В неформална обстановка Барак Обама ще се запознае лично с държавните и правителствени ръководители и ще разговаря с тях. 

 

В рамките на втория ден от посещението на американският президент в чешката столица се провежда срещата на високо равнище САЩ – Европейски съюз, която продължава диалога за създаване на общи усилия за преодоляване на негативните последици от световната икономическа и финансова криза, започнат на срещата Г-20 в Лондон и на 60-ата юбилейна среща на НАТО в Страсбург и Кел. 

 

По време на срещата на Обама с правителствените лидери на страните членки е предвидена и паралелна дискусия на държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън, на която от българска страна ще присъства Ивайло Калфин, вицепремиер и министър на външните работи.

 

Американският президент кацна в Прага в събота вечер в 18.15 часа. От прессекратариата му потвърдиха, че вчера не е имал официални срещи, тъй като се е нуждаел от почивка след изтощителните дни в Лондон, Страсбург и Кел.