Бизнесмени търсят заеми от заложни къщи, за да подпомогнат бизнеса си. Това съобщи в интервю за Дарик председателят на асоциацията на заложните къщи Вангел Вангелов. По думите му средната сума, която клиентите търсят, е между 50 и 60 лева, но има и немалко случаи, в които се залагат вещи срещу по-големи суми с цел бизнес инвестиция, дори е имало клиенти, които залагат яхтите си. Сумата, която клиентите трябва да върнат, е 5 – 10 % от тази, която са взели.

Най-често хората оставят злато в заложните къщи, защото цената му е сравнително висока, а парите им трябват веднага, обясни Вангел Вангелов. Често се залагат и мобилни телефони, а при колеги на Вангелов са залагани яхти, автомобили, мотоциклети, битова техника.

Лятото е слаб период за заложните къщи заради сезонната заетост, която осигурява доходи на най-честите им клиенти. Голяма част от тях имат по три - четири заема между 50 – 60 до 200 лева. Има и друг вид клиенти, които целят да подпомогнат бизнеса си. „Има хора, които искат да си подпомогнат бизнеса. Вземат от нас по-сериозна сума, да кажем 5000 лв., отива прави капанче на морето и след три месеца се надява да си ги върне и нещо да е припечелил", каза той.

За да вземат обратно заложената вещи в заложната къща вземат на хората между 5 и 10 на сто от сумата, която са взели. „Според наредбата за дейността на заложните къщи максималната лихва трябва да бъде 3 на сто. Тоест ако каже, че вземаме от клиента 5 на сто ние вземаме от него 3 процента лихва и останалото са такси", каза Вангелов.

За да сме сигурни, че заложната къща работи в рамките на закона, можем да съдим по два основни признака, смята Вангелов. Първо, да има голямо информационно табло пред самата заложна къща и вътре персоналът да е учтив, а вещите за продан – прилежно подредени. На видно място трябва да има и копия от най-важните разрешителни, които има заложната къща.