Предприятията няма да плащат санкции за договорени, но невзети количества природен газ през миналата година, съобщи за Дарик изпълнителният директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов. Той обясни, че е постигнато съгласие с руския газов гигант „Газпром” за 2009-а да не се прилага клаузата „Вземи или плати”, според която българският държавен доставчик е длъжен да плаща на посредниците на руската компания заявените, но все още неизползвани количества газ.

Междувременно от единия от посредниците – Овергаз – също изразиха съгласие тази клауза да не се прилага в договора с „Булгаргаз” за 2009-а година. Въпреки че от „Овергаз” съобщиха, че са съгласни „Булгаргаз” да не плаща невзетите количества природен газ за 2009-а, Димитър Гогов обяви пред Дарик, че посредникът е поискал пари на държавният доставчик.

Само преди седмица получихме от тях фактура на стойност 40 млн. долара. Поради факта, че получихме тази фактура и я препратихме към „Газпром” и от „Газпром” явно разпоредиха на господин Дончев какво трябва да направи и затова сега се опитват да излязат от цялата ситуация, каза Гогов.

Той допълни, че има уверението от страна на „Газпром” за отпадането на клаузата, което би натоварила предприятията ни – клиенти на доставчика - в период на криза с около 25 милиона лева.

Нашият Съвет на директорите ще вземе решение да предложи на собственика на „Булгаргаз” ние да не прилагаме тази мярка към клиентите си. Това не е прецедент, това сме го правили и други години, обясни шефът на „Булгаргаз”.

Овергаз определиха условията на държавния монополист, при които е постигнато това съгласие, като „заробващи”. Димитър Гогов коментира пред Дарик, че всеки е свободен да купува газ от където намери за добре.

 

* актуализирана информация