Председателят на Еврогрупата предупреди, че Великобритания е изправена пред риска от нова "криза на паунда".

 

Значителното поевтиняване на паунда през последните два месеца може да е началото на "нова криза" на британската валута, предизвикана от опасения за състоянието на публичните финанси на страната, пише The Telegraph.

 

Холандският финансов министър Йерун Дейселблум, който пое поста през януари, заяви, че високият национален дълг и упоритият бюджетен дефицит на Великобритания я правят уязвима за атаки от валутните пазари.

 

Така Дейселблум възроди спомена от 1992 г, когато атака на инвеститори, водени от Джордж Сорос, срещу паунда, доведе до оттеглянето на Великобритания от европейския валутен механизъм.

 

В изказване пред студенти в университета в Амстердам, холандският финансов министър заяви, че Великобритания е в много по-рисково предложение, отколкото САЩ, поради състоянието на публичните си финанси, въпреки еднакво високия бюджетен дефицит и политическата криза във Вашингтон.


"Англия е уязвима, тя може лесно да се превърне в обект на валутни спекулации. Това се е случвало в миналото. Такава криза на паунда може да се случи отново ", каза Дейселблум.