Чехия ще предаде символичния факел на председателството на Европейския съюз на Швеция след шестмесечен мандат под знака на икономическата криза и на Лисабонския договор. След обед в Прага е предвидена кратка церемония за събитието.

До официалното изтичане на срока на тяхното председателство на 30 юни чехите няма да останат със скръстени ръце, а ще стартират процедурата по утвърждаването на португалеца Борозу начело на Европейската комисия, заяви премиерът Ян Фишер.

Чешкото председателство започна инфарктно на 1 януари с газовата криза, предизвикана от конфликта между Москва и Киев, и израелската офанзива в Газа. Белязано от глобалната икономическа криза, председателството приключи в петък със среща на върха, която позволи да се извади от задънената улица процеса на ратифициране на Лисабонския договор, отваряйки пътя за нов референдум в Ирландия.

Чешкото председателства завършва добре, каза френският президент Никола Саркози по повод хвалебствията, с които бе приветствана в Брюксел последната европейска среща на върха под председателството на Прага. Европейските ръководители въздъхнаха облекчено, когато след месеци отлагане чешките депутати, а след това и сенаторите ратифицираха Лисабонския договор. През март местни политически борби доведоха до вот на недоверие на чешките депутати и падането на правителството на либерала Тополанек - точно в средата на шестмесечното председателство на Чехия. Щафетата начело на чешкото правителство и на ЕС бе поета от Ян Фишер, висш функционер без опит. Чешкият президент евроскептик Вацлав Клаус до край държа в напрежение страните членки, като последният му залп бе тази седмица срещу Лисабонския договор, на който той е един от най-яростните противници. Президентът Клаус, определящ себе си като "еворпейски дисидент", откри чешкото председателство на Евросъюза, наричайки го "маловажно нещо".

Той раздразни евродепутатите, сравнявайки европейските институции с тези от съветската ера. Според преценката му, направена в навечерието на вота, белязан от пасивност на избирателите, европейските избори не са необходими. Макар искането му гаранциите, дадени на Ирландия за организиране на втори референдум за Лисабонския договор да бъдат подложени на парламентарна ратификация в Чехия, да не бе прието, експертите са убедени, че този въпрос несъмнено ще породи нов конституционен дебат в Чешката република, а това рискува да повлече ново забавяне на ратификацията. БГНЕС