Гръцкият министър на финансите Евангелос Венизелос обяви, че парламентарните избори в страната ще се проведат през месец април, веднага след Великденските празници. По този начин новоназначеният само преди месец технократ Лукас Пападемос ще има още малко време, за да опита да въведе непопулярните мерки за свиване на бюджетните разходи в страната и ограничаване на бюджетния дефицит. По настояване на Европейския съюз и Международния валутен фонд той трябва да прокара данъчна реформа, пенсионна реформа и промяна в правосъдната система. 

Съпротивата срещу него идва най-вече от консервативната партия Нова демокрация, която настояваше предсрочните избори да се проведат не по-късно от 19 февруари.

Колкото по-късно се проведат изборите в Гърция, обаче, толкова по-проблемен става диалогът й с еврозоната по отношение на отпускането на следващи траншове спасителна помощ. По силата на споразумението за подпомагането с € 130 млрд., Гърция трябва да сключи суапово споразумение с частните държатели на неин дълг, при което те се съгласяват доброволно да опростят 50% от вземанията си.

Тази схема ще помогне на страната да свие дълга си със € 100 млрд., което ще направи съотношението й дълг към БВП от 160% на 120% през 2020 година.