Предстартово броене започна за пускането на външен дълг в размер на 3 млрд. лв. Три банки вече са избрани от Министерството на финансите да пласират облигации за 1,5 млрд. евро на международните пазари. Това са американските JP Morgan и Citibank и британската HSBC.

Те бяха избрани сред 20 финансови институции, които подадоха оферти за пласиране на дълга.

Подготовката за емитирането на държавни ценни книжа на международните капиталови пазари включва избирането на банки посредници и правен консултант. Договорите с тях предстои да бъдат одобрени от Министерски съвет. 

След това Народното събрание трябва да ратифицира самите договори, с които се поема държавния дълг: договор за подписка, договор за фискално агентство и акт за поемане на задължение относно издаването на облигации. Очаква се всичко това да стане в най-скоро време - още в началото на следващия месец, научи "Стандарт". 

Ратифицирането на договорите се остави за след изборите, за да не бъде външният дълг повод за политически сблъсъци. Облигациите ще се пуснат, за да се осигурят средства за предстоящите плащания по външния дълг през януари 2015 г. Тогава е падежът на глобалните облигации, емитирани, когато финансов министър беше Милен Велчев, и хазната трябва да плати $1,086 млрд.

След като парламентът ратифицира договорите за емитиране на облигациите, за самия старт на пласирането им министърът на финансите Петър Чобанов ще изчака най-благоприятния момент на пазарите. 

Конкретните параметри на новия дълг ще бъдат определени в зависимост от състоянието на международните капиталови пазари и инвеститорския интерес. Очаква се към българските облигации да има голям интерес и да се постигне добра за страната доходност.