През изминалата седмица пазарите на ценни книжа, валути и суровини демонстрираха на няколко пъти резки обрати в настроенията.

Инвеститорите и икономистите все още не могат да решат: пред инфлация или пред дефлация е изправена световната икономика? Забавяне на икономическото възстановяване ли наблюдаваме сега или пропадаме в нова рецесия?

През следващите пет работни дни ще бъде публикувана важна статистическа информация, която вероятно ще определи какви ще са политиките на световните финансови лидери в тази несигурна среда.

Най-голямо внимание ще привлече докладът за работната сила в САЩ, който ще бъде оповестен в петък. От трудовата статистика към момента не се очаква нищо добро: ръст на безработицата, по-малко нови работни места, създадени в частния сектор.

В сряда институтът по управление на доставките ще публикува индекса си, който ще покаже каква е ситуацията в производствения сектор в САЩ. Очакванията са спад от нивата, постигнати през юли, но балова стойност все още в позитивната територия.

Възможна е извънредна среща на Японската централна банка, тъй като поскъпващата йена е заплаха за експорта на островната държава.

Коментаторите на Financial Times спекулират каква ще е следващата стъпка на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке. В речта си в Джаксън Хоул в петък той почти обеща, че ако икономическата перспектива се влоши значително, монетарната политика ще продължи да се разхлабва.

Редица анализатори са на мнение, че изявлението на Бернанке не трябва да се тълкува толкова директно и скорошната намеса на ФЕД на пазарите е малко вероятна – но при поредна серия лоши данни от трудовия пазар на САЩ и срив на борсите след това, не можем да сме сигурни.

Въпросната намеса представлява обратно изкупуване на дългосрочни ценни книжа като например трежъри бонове.

И въпреки тази перспектива, седмицата вероятно няма да е безпроблемна за търговията на държавен длъг. Президентът на ЕЦБ Жанк-Клод Трише посочи в Джаксън Хоул: товарът на дълга е главният виновник за забавянето на икономическото възстановяване.