Предстоят тежки реформи във водния сектор у нас, но те нямат да рефлектират върху цената на водата, а върху сектора. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. По думите й трябва да се стигне до намаляваме броя на ВиК операторите.

В края на седмицата Павлова ще се срещне с представители на общините Варна, Равда и Созопол, където са основните проблеми с отпадъчните води.

„Трябваше до края на миналата седмица общините да подадат своите проекти в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Само Варна не е направила това, но все още не са известни причините”, каза Павлова.

Министърът успокои планиращите почивка на море, че ситуацията във Варна не е критична: няма замърсяване на водата в степен, в която да не позволява къпане или да съдържа зарази.

Най-малко 2.5 млрд. лева са необходими за изграждане на пречиствателни съоръжения у нас през следващия програмен период, каза още министър Павлова.

Според нея, проблемът с отпадъчните води по Черноморието ще започне да се решава от следващата година, като след тръжни процедури по обществените поръчки изграждането на пречиствателни съоръжения се очаква да започне още през пролетта.