Намаляване на бюджетния дефицит до половин процент от Брутния вътрешен продукт до 2014 г., предвижда бюджетната прогноза за следващите три години, одобрена от кабинета. Управляващите ще свиват преразходите чрез плавно увеличаване на акцизи.

Според плана за вдигане на налозите за акцизните стоки, който България е договорила с Евросъюза, предстои повишаване на ставките за газьола и керосина. Изискването на Европа обаче е страната ни да достигне определени минимални прагове, а решението за това дали ставките да не са по високи от въпросните минимуми е на управляващите. На практика така се получи с акциза за цигарите през настоящата година и той е над минимално изискуемият от Европа.

До 2014 г. не се предвижда вдигане на преки данъци. Дефицитът догодина трябва да е процент и половина, а през 2013-та едно на сто. За сравнение - в настоящия бюджет е заложен преразход от 2,5 процента от брутния вътрешен продукт. Управляващите си поставят за цел да ограничат преразпределителната роля на държавата на ниво до 40 процента от брутния вътрешен продукт.

Правителството намалява очакванията си за икономическия растеж през следващите години, основно заради ситуацията в Северна Африка и очаквания ефект върху цените на петрола.

През тригодишния период се очаква българската икономика да отбелязва умерени темпове на растеж между 3,6 и 4,5 процента.