Вестник Дневник

 

Една от най-големите строителни компании у нас - "Главболгарстрой", създава агенция за имоти. Новата фирма, която ще е част от холдинга, ще се казва "ГБС-имоти". На 15 декември управителният съвет на "Главболгарстрой" свиква извънредно общо събрание, на което да се вземе решение за създаването на новото акционерно дружество. На събранието ще бъде приет уставът на компанията, ще се избере и съвет на директорите. Новото дружество ще се разпорежда с недвижими имоти и активи, собственост на "Главболгарстрой".

 

Ръководството на производителя на лекарства "Софарма" взе решение за покупка на фармацевтично предприятие в Украйна. Съветът на директорите реши още Изпълнителният директор на "Софарма" да подготви необходимите документи са сключване на съответния договор за покупката. В края на септември 2007 г.  "Софарма" разшири позициите си на полския пазар чрез създаването на смесено дружество с местната "Натур продукт Здровит", като участието на българсака компания в новоучреденото дружество ще бъде 50.01%.

 

Държавата продава участието си в три компании на неприсъствен публичен търг на Българска фондова борса, пише в. „Дневник”. На търга ще се предложи 100% от капитала на "Хопромарг" ЕООД - Видин при начална цена на пакета от 750 хил. лв. Другите две компании, които ще вземат участие са миноритарни като срещу начална цена от 7620.90 лв. се продават 1.01% от капитала на "Техномат -Меркурий" ООД - Габрово, а срещу начална цена от 1456 лв. се предлагат 0.47% от "Инпласт"  ООД - София. Началната и крайната дата на търга ще бъдат обявени след обнародването в Държавен вестник.

 

Вестник Пари

 

Намеренията на Министерството на финансите да намали данъка върху дивидентите от 7 на 5 % ще се отрази позитивно на капиталовия пазар, пише в. „Пари”. Въпреки че ефектът ще е минимален, това е добър знак за развитието на борсата и търговията с акции. Намаляването на данъка може да има известен психологически ефект, който леко да стимулира интереса на инвеститорите, особенно към АДСИЦ за недвижими имоти, при които тепърва предстои да разпределят по- значителни дивиденти.

 

Сyровото палмово масло се очаква да стигне рекордни нива през следващите месеци, четем още от страниците на в. „Пари”. Цената на тази суровина едва ли ще падне под 1000 USD/т. Причината е, че предлагането трудно може да догони търсенето, след като вече маслото се използва както за хранителни, така и за енергийни нужди.

 

Вестник Класа

 

Над 200 интернет сайта на европейски авиокомпании - от проверени 400, заблуждават потребителите. Това сочи първото съвместно интернет проучване на територията на Европейския съюз, изготвено по поръчка на еврокомисар Меглена Кунева. Сайтовете не показвали данни за таксите и други разноски, рекламират „безплатни” полети, които всъщност не са такива и задължават пътниците да си купят застраховка, която върви с офертата за полета. Спред ЕК най- много са нарушенията сред белгийските авиопревозвачи – 46 от 48 сайта.

 

Вестник Стандарт

 

Вдигат налозите за коли, които изпускат големи количества вредни газове, четем от страниците на в. „Стандарт”. Идеята беше обсъдена в Брюксел на заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси. Финансовият министър Пламен Орешарски е подкрепил идеята. Но според него трябва да има ясен механизъм за определяне на данъците, така че да не се оскъпява събирането им. България е потвърдила и позицията си, че е най-добре да има единна ставка по ДДС за всички стоки и услуги. На заседанието беше обсъдено искането на няколко страни от ЕС за удължаване на срока, в който могат да прилагат по-ниски ставки на ДДС за някои стоки и услуги.

 

Вестник „24 часа”

 

Райфайзен с 63% ръст на активите, пише в. „24 часа”. 5.29 млрд. лева са активите на Райфайзенбанк за деветмесечието на годината. Така банката вече има 10% пазарен дял и трето място в банковата система у нас. Отпуснатите кредити са се увеличили със 72% до 2.78 млрд. лв. Домакинствата са получили с 25% повече кредити за общо 444.7 млн. лв. Събраните депозити отчитат ръст от 51% до 3.24 млрд. лв.

 

5.1 млрд. евро ще се преките чужди инвестиции в края на годината, ако се запази темпото, с което те нахлуват в страната. 1.004 млрд. евро са чуждестранните вложения само само за август и септември, сочи статистиката на БНБ. Рекордът е поставен, независимо че точно тогава бе разгарът на кризата по световните пазари. Тези резултати дават увереността, че в края на годината чуждите инвестиции ще покрият почти изцяло дефицита по текущата сметка. Очаква се той да е 20% от брутния вътрешен продукт.

 

С близо 7% са паднали индексите на нашата борса през последната седмица, пише „24 часа”. Сривът на борсата започна преди близо две седмици, след като се заговори за балон при цените на акциите. Според Иво Прокопиев, собственик на „Алфа финанс холдинг”, спад от 10% на борсата е нормален и дори здравословен.