Труд

Брюксел вещае 1.6% спад у нас

За първи път от 12 години България ще има отрицателен икономически растеж и бюджетен дефицит през тази година, прогнозира Европейската комисия вчера. Безработицата ще скочи, а заплатите ще паднат, гласи пролетната икономическа прогноза, обявена от комисаря по икономическите и паричните въпроси Хоакин Алмуниа. Кризата ще удари България по-слабо, но ще си отиде по-късно. Когато догодина в част от икономиките на ЕС растежът се върне, нашата все още ще стагнира.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на България ще се свие с 1.6% т. г. и с 0.1% през 2010 г. на фона на около 6% растеж през последните години. Преди седмица Международният валутен фонд прогнозира за България спад на БВП с 3.5% през т. г. Бюджетният излишък на страната ни от 1.5% от БВП м. г. ще бъде заместен от дефицит - 0.5% от БВП през 2009 г. и 0.3% през 2010 г. В основата на забавянето са намалялото външно търсене и преки чуждестранни иинвестиции. Затова данъчните приходи спадат, а разходите за социална защита и съживяване на икономиката растат. Социалните и инфраструктурните плащания през т. г. ще са с 1.75% от БВП над предвиденото - в нарушение на финансовата дисциплина, смята комисията.

От 5.5% през 2008 г. безработицата у нас ще се увеличи на 7.3% т. г. и на 7.8% през 2010 г., предвижда тя.

Стандарт

Американският Конгрес: България е нестабилна

Изследователската служба на американския Конгрес постави България сред най-рисковите 6-7 държави в света, които кризата може да доведе до политическа нестабилност. В доклад, анализиращ нейните нефинансови аспекти и възможните последици върху икономическото и политическото бъдеще на САЩ, Източна Европа е посочена като най-уязвим регион, поставен пред дилема да продължи ли пазарните реформи, предаде Дойче веле.

Последиците от разтърсващата света криза поставят под въпрос бъдещето на познатите форми на капитализма. Това е крайният извод в анализа. Кризата вероятно ще ускори края на икономическия неолиберализъм, пишат авторите. Те предвиждат бъдеще, в което целесъобразността ще измести идеологията на свободния пазар. Пазарната база вероятно ще се съхрани, но философията на ненамеса на държавата в частния сектор ще бъде погребана от новата потребност да се засили регулирането на финансовите пазари и да се запазят някои от търговските бариери. Докладът предвижда разрастване на държавния капитализъм и на финансовия и икономически протекционизъм. Всичко това има пряко отношение към новите икономики в Източна Европа. Според анализаторите държавите в региона се питат каква е ползата от преминаването към капиталистически модел, след като сега не е ясно дали пазарните реформи ще могат да продължат.

Монитор

Морето е пълно с румънци, вътрешността на страната с българи


Близо 12 хил. са румънските туристи, които предпочетоха нашето Черноморие по време на майските празници. Българите по морето са не повече от 4 хил. души, като традиционно в ранните месеци на сезона нашенците не обичат да ходят там, защото е студено и ветровито. Тъй като не всички хотели по морето са отворили врати, сега се отчита 100% заетост почти навсякъде.

Румънците харесват нашите висококатегорийни хотели, чиито цени, местоположение, условия и обслужване са значително по-изгодни от съседни нам държави. Това са изводите, направени от морските общини и бранша още преди края на националната шестдневна ваканция. Румънците са наясно, че за същите цени биха почивали в Гърция при много по-скромни условия, в по-остаряла база и с доста по-високи цени на храната. Според Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара, през тази година румънците харчат по около 80 евро на ден на човек, докато през миналата година тази сума е била около 100 евро. Преди дни обаче от Държавната агенция по туризъм (ДАТ) отчетоха ръст от 80% в записванията на румънци за настъпващия летен сезон, което дори при свиване на разходите на човек отново ще доведе до повишаване на приходите.

24 часа

В туризма доволни от дългата почивка


Tуристическият бранш е останал доволен от дългата шестдневна ваканция, която правителството отпусна между 1 и 6 май. “СПА хотелите в страната са били резервирани месец преди началото на майските почивни дни”, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Всички други хотели също имали висока посещаемост. Тези в Банско, Пампорово, Боровец, Рибарица, морските курорти и около София са сред най-предпочитаните.

Небивал интерес към крепостта "Царевец" във Велико Търново се наблюдава през гергьовската ваканция, съобщиха от регионалния исторически музей. Над 10 500 посетители са разгледали на 2 и 3 май Патриаршията и двореца от Второто българско царство. Само през уикенда хълма са изкачили и над 2000 чужденци, основно румънци, казаха екскурзоводи.