Вестник Дневник

След "Булгаргаз", която подготвя рекордно увеличение на природния газ от следващата година, железниците също ще въведат по-високи тарифи за големите си клиенти, пише в. Дневник. Повишението ще е средно с 5.5%, съобщиха от БДЖ. Превозвачът мотивира поскъпването с новите цени на електроенергията от 1 юли, когато токът на железниците поскъпна с над 30%, и с поскъпването на дизела. Железопътната компания вдигна тарифите от август между 10 и 15% . При новото увеличение скокът за превоза на някои товари, които се извършват в участъци с дизелови локомотиви, ще е с около 30%. Най-засегнати ще са компаниите, които возят на малки разстояния, където по-високите цени ще са с около 15%.

Природният газ може да поскъпне до 300 или 400 долара за 1000 куб.м на европейските пазари догодина, съобщиха руските медии, като се позоваха на изказване на зам.-изпълнителния директор на "Газпром" Александър Медведев. Към момента средните цени, определени от компанията, са около 250 долара за 1000 куб.м.

Втори договорен фонд на пазара ще пусне през следващия месец управляващото дружество на бившия заместник-финансов министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Красимир Катев - "Аврора кепитъл". Това стана ясно в сряда, след като Комисията за финансов надзор издаде разрешение на дружеството да организира "Аврора кепитъл - Global Commodity Fund". Новият взаимен фонд на "Аврора кепитъл" ще е специализиран - с балансирана стратегия, като набраните средства наред с акции и облигации ще бъдат инвестирани и в деривативни инструменти на компании, чийто бизнес е свързан с добиването, обработката, транспортирането и продажбата на природни ресурси.

Обмисляме да построим верига от 5-6 болници, ако не ни забранят това, съобщи зам.-председателят на надзорния съвет на "Доверие обединен холдинг" и изпълнителен директор на "Софарма" Огнян Донев. В момента в холдинга влиза доброволният здравен фонд "Доверие", който има една болница в София, но се готви за по-силно участие на здравноосигурителния пазар, допълни той. Лечебните заведения ще са поне 5-6 и ще покрият цялата страна. "За да се управлява добре един стопански субект, рентабилно е той да е мащабен", обясни Донев. Според него до 2-3 години ще отпадне монополът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и ще възникне пазар на медицинските услуги, както е във всички европейски държави.

Вестник Пари

Компаниите и инвеститорите тотално неподготвени за спирането на регулярните данни за листваните дружества, четем от страниците на в. Пари. Това се видя след като Българска фондова борса прекрати публикуването на регулирана информация за публичните дружества.

Общо 26.3 млрд. лв. държат българските домакинства в брой, банкови депозити и акции, сочи изследване на Industry Watch, пише в. Пари. Информацията е за второто тримесечие на 2007 г. Това е увеличение с над 30% спрямо същия период на миналата година . За деветмесечието най-сериозен е ръстът при вложенията в акции.

Вестник Монитор

Харчим средно по около 300 000 литра гориво от седене в задръствания в София, пише в. Монитор. Една кола, която през деня работи около два часа на място, защото е в задръстване, изгаря два литра гориво. В София се движат около 150 000 автомобила. Излиза, че те изразходват по около 300 000 литра гориво само за това, че са в задръстване. Това налага да се подобри организацията на движение в градовете, не само за София, а за всички градове.

Централна и Източна Европа изостават от ЕС по отношение на разходите за научно-технологична дейност, споделя пред в. Монитор резултатите от проект GREAT-IST Деспина Анастасиаду, директор на Изследователския институт по телекомуникации и информатика за ЮИЕ, Гърция. Проучването е финансирано от Европейската комисия и е проведено сред 11 страни от региона, сред които и България. То сочи, че като процент от БВП средствата, отделени за развитие в тази насока, са значително по-ниски от тези в развитите страни. Така например САЩ отделя 2.68% от БВП, а Япония ­ 3.18%, докато в страните с най-високи показатели в региона-Хърватия и Украйна стойността се равнява на около 1.1 на сто, сравни Анастасиаду.

Вестник Класа

Облекченията за биогорива се отлагат за април 2008 г., пише в. Класа. От Министерството на икономиката и енергетиката са се съгласили с финансовото министерство за по-малко намаление на акциза, защото Брюксел може да не се съгласи на 5%. Балканите изпитват дефицит на ток след затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това стана ясно на закриването на Десетия икономически форум на ЦИЕ вчера. „В региона има недостиг на електроенергия от 5 тераватчаса след извеждането от експлоатация на трети и четвърти блок.

Управляващите водят тайни преговори за намаляване на ДДС върху лекарствата от догодина, четем още от страниците на в. Класа. Партиите от тройната коалиция най-вероятно ще се обединят около идеята за 10% данъчна ставка вместо досегашните 20 на сто. В момента пазарът на лекарства у нас възлиза на около 1 -1,3 млрд. лв. годишно. От тях в държавната хазна постъпват 200-300 млн. лв. ДДС на година. С намаляването на данъчната ставка наполовина приходите за бюджета ще паднат със 100 млн. лв. до 150 млн. лв.