Вестник Дневник

Инвеститорите на предстоящите публични предлагания (IPO) ще могат да подават поръчки при посредниците си до размера на притежаваните от тях банкови депозити, акции или дялове от взаимни фондове, съобщава в. "Дневник". Това са обявили в петък от Комисията за финансов надзор, след като някои посредници поискаха от регулаторния орган становище как клиентите им могат да удостоверят, че ще са в състояние да платят заявените от тях поръчки. Към момента част от инвестиционните посредници са принудени да изискват от клиентите си да превеждат парите за поръчките предварително или до сумата на паричните средства, които са налични в подсметките им. Ограничението е свързано с влязлата в сила от началото на месеца Наредба 38 за дейността на посредниците.

По предварителни данни първичното публично предлагане на търговската верига "ЦБА асет мениджмънт" е било два пъти презаписано, съобщава вестникът. Предлагането се проведе по метода бук билдинг между 14 и 16 ноември, като водещите мениджъри на емисията са Уникредит Булбанк и "Сомони файненшъл брокеридж". Официалните резултати ще станат ясни днес. Цената на отсичане е 3.70 лв. за акция при обявен индикативен ценови диапазон от 3.30 до 4.30 лв. Сред участниците преобладават местни и чужди институционални инвеститори.

Ръководството на"Феърплей пропъртис" АДСИЦ прогнозира, че ще разпредели брутен дивидент от печалбата за тази година от 0.12 лв. на акция след увеличението на капитала до 60.84 млн. лв. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Маньо Моравенов, уточнявайки, че преди увеличението на капитала при сегашния му размер от 50.7 млн. лв. брутният дивидент би следвало да е по-голям - 0.14 лв. Печалбата за разпределяне към края на септември пък е 5.9 млн. лв., а до края на годината се очаква тя да нарасне с още 4.285 млн лв., основно от продажбата на апартаменти във вече стартираните проекти.

Вестник Пари

Институциите докараха песимизма на борсата, пише в. "Пари". Проблемът се дължи на сблъсък, макар и неформален, между институциите. Писмото на Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници /БАЛИП/ наруши спокойствието, царящо на пазара. Дали БАЛИП са прави или не, ще покаже времето, но май не трябваше да се действа с „тъпана”. Търговията на капиталовия пазар е деликатна работа, а БАЛИП афишираха позицията си с гръм и трясък. Никой не оспорва фактите, които те оповестиха, но дали пък тези факти не са настъпили до голяма степен и благодарение на поведението на инвестиционните посредници. Отговорът на БФБ не закъсня и председателят на СД Виктор Папазов обяви, че се прави опит да се клати пазара. И докато спорът тече, индексите се сриват.

Природният газ може да поскъпне с 33.57% през първото тримесечие на следващата година, четем от страниците на в. "Пари". Така синьото гориво ще струва 443.84 лв. за кубичен хектометър без ДДС, което е поскъпване с 111.54 лв. спрямо сегашната цена от 332.30 лв.

Вестник Стандарт

Хората продават апартаменти, за да играят на борсата. Това съобщава в. Стандарт. Брокери на недвижими имоти и експерти от фондовата борса са потвърдили информацията. Преди време имаше тенденция клиенти на банките да си залагат жилищата за кредити, с които купуваха акции. Сега започнаха да продават готови апартаменти. Най-често става въпрос за жилища, придобити с инвестиционна цел. Подобен тип вложение обаче носи все по-ниски доходи. За сметка на това борсовата търговия набира скорост и бележи рекорди.

Раздаването на подаръци в игри на компании няма да се наказва с глоби. Това гласи новият Закон за защита на конкуренцията, който предстои да се разгледа в Министерския съвет. Така частните фирми свободно ще могат да подаряват туристически пътувания, автомобили или скъпи телевизори на своите клиенти. Досега игрите, които раздаваха награди, се разглеждаха като нелоялна конкуренция и можеше да отнесат глоба от 5 хил. до 300 хил. лв. за първо и от 100 хил. до 500 хил. лв. за второ нарушение. С новия закон игрите ще се считат за промоции и няма да се наказват с никакви глоби.

Вестник Труд

Новият регистър на строителните фирми в България ще помага на хората при избора им на жилище. В него ще има информация за дружеството, за техниката и специалистите, с които то разполага, за построените досега обекти. Публичният регистър се очаква да тръгне след Нова година.

Поне още три моста ще има над р. Дунав в обозримо бъдеще без да броим съществуващия при Русе – Гюргево и вече започнатия при Видин – Калафат. Това е съобщил министър Петър Мутафчиев, цитиран от в. "Труд". Уточнени са три от местата с румънската страна – Силистра – Кълъраш, Никопол – Турну Мъгуреле и Оряхово – Бекет, е посочил министърът.