„Пари”


„Поне 150 забравени фантома дремят на фондовата борса”, съобщава на две страници финансовият всекидневник.
Поне 150 са компаниите, които може да бъдат отписани от регистъра на публичните дружества и да бъдат делиствани от Българската фондова борса. Останали от времето на масовата приватизация те дремят на БФБ без реална причина. Пазарната капитализация на административно листнатите дружества е приблизително 1.9 млрд.лв., съобщава изданието. Тези фантоми не отговарят на повечето критерии, необходими за качване на търговия на БФБ. 
Вестникът е поместил и списък на 100-те най-неликвидни предприятия на БФБ, като „класацията” се оглавява от дружеството Венец от гара Орешец, което произвежда палети от дърво, но е търгувано за последно през 1999г.

„Дневник”


„БНБ: Банките отново търсят финансиране от чужбина”, информира изданието.
За да поддържат активната си кредитната дейност в условията на по-високи минимални задължителни резерви, банките отново са прибягнали до финансиране от централите си. Това става ясно от последното издание на тримесечния "Икономически преглед" на Българската народна банка. Наред с депозитите на фирмите и домакинствата банките използваха и съкращаването на нетните си чуждестранни активи, посочват специалистите от централната банка. Така, въпреки че за петте месеца между април и август чуждестранните активи на банките са нараснали с 456 млн. лв., нетните активи, които представляват активите, коригирани с вземанията от чужбина, са отрицателни - 617 млн. лв. Като се отчете, че към края на март нетните активи са били на минус едва със 100 млн. лв., това означава, че за пет месеца банките са получили от чужбина почти милиард лева. Очевидно външното финансиране позволява на банките да останат активни, защото последните данни сочат, че след отлива във финансирането на домакинства през септември през миналия месец, кредитното темпо се е възстановило, допълва изданието.

„Монитор”


Панелните гарсониери в „Овча купел” стигнаха 1000 евро/кв.м. Това информира всекидневникът по повод скока на цените и продължаващото търсене на жилища в столицата. Илюзия е, че панелките са по-скъпи от новото строителство, казва Костадин Пандов, управител на агенция "ЕППИ". При офертите на квадратен метър изглежда обратното, но не бива да се забравя, че новопостроените жилища не се предлагат като чиста площ и се взимат недовършени. Двустаен в строеж от 65 до 72 квадрата с общите части ще излезе 85-90 кв. м. И с довършването цената излиза 30-40% по-висока. От южните райони най-нови са панелките в "Овча купел" 1 и 2. Цените на двустайните в този квартал са над 60 000 евро. Хубавите имоти се продават за няколко седмици, уточни той.
Търсенето на панелки в югозападните квартали на София продължава да нараства, което води и до вдигане на цените им, каза Нина Иванова, брокер в агенция "МТ консулт". Причината е поскъпването на новото строителство, което не е по джоба на много от хората, решили да си купят жилище. Най-предпочитани са новите панелки в двете части на "Овча купел", както и в "Борово" и "Гоце Делчев". Повече се търсят двустайни или такива преустроени в тристайни. Тенденцията на поскъпване на панелките в тези райони на София ще продължи и през следващата година, прогнозира брокерката.

„Труд”

"Бизнесът настоява за 30% осигуровки от юли"

Намаление на социалните осигуровки и нов начин на плащането им предложиха вчера 5 работодателски организации – БСК, БТПП, КРИБ, АИКБ и БСЧП „Възраждане”. Идеята е от 1 юли 2008г. осигурителната тежест да падне от 33.5% на 30%, като намалението бъде свързано с добрата събираемост в бюджета. А втората стъпка да е от 2009 г. – работодатели, работници и държава да плащат по 10% осигуровки. Според бизнеса рекордният излишък в хазната дава възможност за намаляване на осигуровките. Заедно с 10% плосък данък за доходите и данък печалба това ще засили инвестиционния интерес към България, смята Иво Прокопиев от КРИБ, пише всекидневникът.