„ПАРИ”

Финансовият всекидневник помества публикация на три страници за фондовата борса в България.

„Борсата + много малки играчи = големи проблеми” е водещото заглавие на Първа страница на изданието, а на четвърта и пета „И колелото на борсата се завъртя отново”

Вестникът цитира Виктор Папазов, председател на съвета на директорите на БФБ, според който криза на пазара няма. Има липса на инвестиционна култура от страна на индивидуалните инвеститори на борсата.

На вътрешните страници авторът на публикацията пише : „За по-малко от месец БФБ загуби почти 2.2 млрд.лв. пазарна капитализация. В началото на ноември тя бе 29.1 млрд.лв., докато към 27 същия месец вече е 26.9 млрд.лв. Корекция или криза има на фондовия пазар. Това е основният въпрос, който се върти в инвестиционната общност през последните седмици. Не по-маловажно е и кой спечели и кой загуби от този спад. Най-простият отговор би бил, че печелят тези, които са извън пазара, и губят онези, които са вътре.

Пред вестника Костантин Абрашев от БенчМарк Финас казва -"Фондовите пазари се отличават със силно изразена цикличност и е странно, че една корекция се приема като изненада от някои инвеститори".

„Труд”

„Тройната коалиция ще избира акционер в АЕЦ”, съобщава всекидневникът.

Изборът на чуждестранна компания, която ще придобие 49% от АЕЦ „Белене” ще бъде направен от тройната коалиция. Това е станало ясно вчера при изслушването на енергийния министър в енергийната парламентарна комисия, пише „Труд”. НЕК приключва анализа на офертите от петимата кандидати – белгийската „Електрабел”, германските Е.ОН и РВЕ, италианската „Енел” и чешката ЧЕЗ. Остава решението на българското правителство да бъде съгласувано на високо политическо равнище. По същия начин ще бъде избрана и основната банка.

„Дневник”

„Икономист интелиджънс юнит: Никое правителство няма да разклати борда”

Всекидневникът помества анализ на аналитичното звено на списание „Икономист”, в което четем. Въпреки повишения риск за държавните финанси от впускане в популистки разходи няма вероятност което да било правителство да изложи валутния борд и членството в еврозоната на опасност. В петгодишната прогноза на анализаторите за българската икономика до 2012 г. се вижда, че очакванията им са валутният борд на страната да се запази при същия обменен курс. "Икономист" очаква също, че България ще замени лева с еврото в периода 2010-2012 г., когато ще се присъедини към еврозоната.
В анализа на "Икономист" се казва още, че планираният бюджетен излишък от 3% от БВП догодина е по-реалистичен в сравнение с прогнозите, залагани в макрорамката от предишни години. Въпреки това прогнозата е, че той отново ще бъде преизпълнен и ще достигне 3.2% от БВП за 2008 г., като впоследствие ще започне да се свива постепенно до 2.1% от БВП през 2012 г.

Всички издания пишат за това, че вчера Европейската комисия официално предупреди България за проблемите в Комисията за регулиране на съобщенията.

„Новинар”

„Брюксел скастри Комисията за регулиране на съобщенията” пише изданието.

Европейската комисия предупреди официално България, че все още липсва независимост и ефективност на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) у нас. Уведомлението се дължи на достигналата до Брюксел информация, че КРС все още не е извършила нужните анализи на пазара за далекосъобщения, както и че отлага вземането на някои регулаторни решения.
Друг проблем, който ЕК отчита, е и дългото отлагане на назначаването на нов председател. От началото на годината регулаторният орган е без шеф. От комисията обясниха, че председателят на КРС трябва да бъде посочен от премиера Сергей Станишев.
Това е втората процедура срещу страната ни, образувана от ЕК. Първата е заради забавеното въвеждане на единния спешен телефон 112.

„Стандарт”

„Още умуват за скока на газа”, съобшщава изданието по повод увеличението на цената на „синьото” гориво.

Все още не може да се каже какво ще бъде увеличението на природния газ от 1 януари 2008 година. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на заседание на комисията по енергетика в парламента. Той посочи, че в момента текат разговори между представители на "Булгаргаз" и експерти на ведомството му, така че предстоящото увеличаване на цената на газа да не ощетява нито една от страните. Според Димитров досегашното състояние в повечето топлофикационни дружества е безобразие. Не може задълженията към "Булгаргаз" да се поемат от транспортни такси и от други пари, каза Димитров. Възможно е до средата на следващата година държавните енергийни дружества в България да бъдат обединени в холдинг, добави Димитров.