„Дневник”

Две важни информации борсови информации са акцент на всекидневника.

„Акциите на "Трейс" поскъпнаха близо 3 пъти при дебюта. Сделки се сключиха и на 1000 лв. за лот”, пише изданието по повод началото на търговията с акциите на строителното дружество.

Борсовият дебют на "Трейс холд груп" донесе на инвеститорите над 170% доходност при старта на вторичната търговия с акциите на дружеството на Българската фондова борса в събота. Това е в пъти над досега постигнатата възвращаемост от около 30-40% на последните големи публични предлагания като "Химимпорт", "Монбат" и "Девин".
При дебюта си на борсата книжата затвориха на средна цена 302.42 лв. за една акция.

Първите сделки на борсата по време на последната сесия за седмица бяха именно с акции на "Трейс холд груп" при цени около 280 лв. Търговията с "Трейс", равняваща се на оборот от 7.7 млн. лв., донесе основна част от дневния оборот за борсата. Две акции в началото на сесията бяха изтъргувани за 1000 лв. в две сделки между клиенти на Интернешънъл асет банк за продавача и инвестиционния посредник "Сомони 2001" за купувача.
Борсата дори спря търговската сесия между 9.48 и 10.25 часа по технически причини. Технически причини наложиха спиране и при дебюта на "Химимпорт" през есента на 2006 г

„"Химимпорт" ще вземе над 192 млн. лв. от продажбата на акции”, съобщава пак „Дневник”

Втората по големина компания на българската борса - "Химимпорт", ще вземе малко над 192 млн. лв. от публичната продажба на 25% от капитала на агрохолдинга "Зърнени храни България" (ЗХБ), в която е мажоритарен собственик заедно с няколко свои дъщерни дружества. Това стана ясно в събота, след като мениджърът по предлагането - Централна кооперативна банка (ЦКБ), обяви резултатите от подписката за книжата на дружеството и цена на изпълнение - 4.50 лв. за акция (близо до долната част на индикативния ценови диапазон - 4.40 - 5.60 лв.). Подписката приключи в петък, като тя беше проведена както чрез публично предлагане в България, така и чрез частно пласиране в чужбина.
Българските инвеститори ще доминират в акционерната структура в рамките на тези 25% от капитала на компанията според предоставената от ЦКБ информация, като причината за това вероятно е по-силният интерес на първите към предлагането. От пласираните акции 15% (25.6 млн. акции) ще могат да бъдат записани от местните инвеститори и 10% (17 млн. акции) от чуждестранните, гласят резултатите от разпределението. Според ЦКБ на база подадените поръчки презаписването в България е повече от два пъти и половина, а в чужбина - над един път и половина.

„Стандарт”

„Чупят рекорд по пълнене на хазната”

1,5 млрд. лв. над планираното ще събере Националната агенция заприходите през 2007 г., каза изпълнителният директор Мария Мургина.Това е преизпълнение с 15%. Миналата година агенцията е преизпълнилаплана с 9%, или 626 млн. лв. До края на ноември са събрани 10,3 млрд.лв. от данъци и осигуровки. За 9 месеца НАП е направила 81 000 проверкии 17 000 ревизии. При това са установени 12 000 нарушения и са събрани760 млн. лв. допълнителни приходи в хазната. От тях 501 млн. лв. са отревизии по ДДС. Всеки служител на агенцията събира средно по три пътиповече пари, отколкото през 2005 г. През 2008 г. ще започнат да сеправят електронни ревизии. При тях данъчните през интернет ще гледат всчетоводството на фирмите. Догодина ще се намалят и платежнитенареждания, които фирмите попълват за плащане на налози.

„Сега”

„Нов ценови шамар заради излишъка”

И последният месец на 2007 г. ще отхапе от доходите ни. Очаквам висока инфлация и през декември, призна вчера министър Пламен Орешарски. Той поясни, че причината е в раздаването на по-големи доходи, като елегантно пропусна израза "бюджетен излишък". Преди десетина дни правителството реши да похарчи ударно близо 1.4 млрд. лева от излишъка до Нова година. Вчера ковчежникът на републиката обаче подчерта, че частният сектор бил сред виновниците за галопа на цените през отиващата си година, защото вдигнал с 20% заплатите. Той посочи, че очаква двуцифрена инфлация за годината, но не уточни процент. Икономисти вече направиха прогнози за стойности между 12 и 13 на сто.
Орешарски обаче е оптимист за 2008 г. Според него лошата реколта и главоломните поскъпвания на храните и на петрола, които бяха основните външни фактори за голямата инфлация по света и особено у нас, няма да се повторят, а бизнесът ще държи на къси юзди заплатите и ръстът на цените в България ще се укроти до под 7 процента.

„Новинар”

„Търговският регистър тръгва на 2-ри януари”

Търговският регистър тръгва на 2-ри януари догодина, съобщиха от Агенцията по вписванията. Ведомството има техническата готовност да пусне новата система, в която ще се регистрират всички търговски дружества. Службите по регистрация в 28-те града в страната ще заработят в първия работен ден на новата на 2008 г. Ако имената на две фирми се повтарят, компаниите имат два месеца да сменят наименованието си. Агенцията по вписванията припомня, че фирмите имат три години за пререгистрация в Търговския регистър, в които трябва да подадат своите документи в офисите на Агенцията по вписванията или чрез портала на Търговския регистър(www.brra.bg) .