Вестник Дневник

Доходността от инвестициите на пенсионните фондове започва отново да се повишава, след като през ноември вървеше надолу, показва справка в Комисията за финансов надзор. Ежедневно от надзора публикуват стойността на дяловете на трите вида пенсионни схеми (универсални, доброволни и професионални), която показва намалението или нарастването на вложенията им. Едни от най-високите им стойности за последните месеци е била достигната в края на октомври, след което почти до края на ноември тя пада. Това съвпада и с движенията на Българската фондова борса, където са инвестирани голяма част от активите на фондовете.

„Инвестиционните посредници се превръщат в бавачки за клиентите си”, коментира пред вестника Жулиета Мандаджиева, която е съдружник в адвокатско дружество "Точева&Mандаджиева", специализирала е в областта на финансовите услуги и ценните книжа. Участвала е в подготовката на наредби към Закона за публично предлагане на ценни книжа в проекта "Регулация на капиталовите пазари в България" на USAID. Инвестиционният посредник, получавайки лиценз, вече е длъжен да се грижи за клиентите си така, че, от една страна, да събере необходимата информация, за да си създаде ясна представа за техния инвестиционен опит, финансови възможности и годност да поемат рискове и да ги разбират, и от друга - да ги предпазва от лоши за тях сделки, казва пред Дневник Мандаджиева.

Очаква се в началото на следващата година да бъде извършено публичното предлагане на акциите на Доброволна здравноосигурителна мрежа "Здраве", съобщава изданието. Двете емисии на компанията вече са регистрирани в Централния депозитар. Основният капитал на "Здраве" е 2.350 млн. лв., като в депозитара той е регистриран на две части - едната емисия е обикновените акции на стойност 2.34 млн. лв., другата е от 10 000 привилегировани книжа също с номинал 1 лв. Очаква се окончателно решение кога дружеството да излезе на Българската фондова борса да бъде взето през януари

Поръчките за румънския национален газов дистриботор "Транзгаз" са надхвърляли 1.1 млрд. евро, стана ясно ден след приключването на първичното публично предлагане (IPO) на компанията, пише вестникът, като цитира местните медии. За сравнение - публичното предлагане на най-атрактивната хърватска компания - хърватския телеком T-HT, привлече поръчки за 7 млрд. куни, или 955 млн. евро. Презаписването на дела за институционалните инвеститори се е равнявало на 24.3 пъти над предложените книжа, докато дребните инвеститори са подали поръчки за над 6 пъти от възможните, съобщава Дневник, цитирайки агенция "Медиафакс". Корпоративните инвеститори можеха да запишат до 60% от емисията, докато за дребните инвеститори бяха предназначени останалите 40% от нея.

Вестник Пари

„Нов план за Булгартабак”, е едно от заглавията на вестника. До празниците се надяваме да има решение за бъдещето на холдинга, заявява пред изданието министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Има разговори, но няма решения и причината не е в министерството на икономиката, допълва той. Петър Димитров обаче не уточни каво предлагат от тютюневото дружеството. Според Димитров вариантите са приватизация на всички фабрики отделно или преструктуриране, като пак не се изключва продажбата на двете проблемни предприятия – в Стара Загора и Пловдив.

Треската за публичен статут обхвана и месопреработвателната индустрия. Меком АД – Силистра ще предложи на инвеститорите до 17% от капитала си, пише вестникът. Това ще стане в началото на 2008 г. Компанията очаква да набере над 22 млн. лв. свежи пари от капиталовия пазар.

Вестник Стандарт

„Банките на лов за парите ни”, пише изданието. Депозитите, а не кредитите станаха цел номер 1 на банките. Трезорите започнаха битка кой ще предложи по-добри условия, за да привлече повече пари на влог. В момента най-високата ефективна лихва носи до 7,19% годишно на собственика при 2-годишно вложение на 5000 лева. От вчера са в сила и няколко нови промоции. В ПроКредитБанк всеки, открил стандартен депозит до 31 януари, ще получи годишна лихва от 6,5 на сто. Банката обещава и коледен подарък. Увеличение предлага и SG Експресбанк при депозитите си "Гарант" и "Прогрес". По първия лихвата се вдига с 0,25% за левове и 0,40% за евро. При втория продукт лихвата е растяща, като в края на третата година достига 9% в лева и 8% в евро. Сред другите рекордьори по високи лихви са Пощенска с "Депозит Празник" (7,19% ефективна) и ПИБ с "Дяволски добър депозит 6,66%" (6,83% ефективна годишна лихва).

Компанията "Хилд" засега прекрати сключването на договори с възрастни хора, съобщава Стандарт. Наскоро парламентът прие законодателни промени, според които "Хилд" трябва да получи застрахователен лиценз, за да предлага рента срещу прехвърляне на апартаменти на възрастни хора. В резултат дружеството води разговори както с държавните институции, така и с консултанти, заяви Джеф Ули, член на борда на директорите на групата "Хилд". Нямаме нищо против нашата дейност да бъде регулирана, заяви той. От компанията обаче не отговориха категорично дали ще придобият лиценз за застрахователна дейност.

Вестник Сега

Въпреки положителното становище на Европейската комисия за изграждането на АЕЦ "Белене", дадено миналата седмица, строежът на атомната централа може да започне най-рано през 2009 г., пише на страниците си вестникът, като цитира шефът на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев. Едва след като НЕК намери кредитиране за начинанието, компанията трябва да внесе техническия проект в АЯР за одобрение. Тези процедури по закон траят минимум 9 месеца, така че агенцията не може да се произнесе преди началото на 2009 г., каза Цочев.

Българите, които решат да се захванат със земеделие и са на възраст от 18 до 39 години, ще получат безвъзмездно по 12 500 евро от ЕС за стартиране на фермите си, пише изданието. Безвъзмездната помощ ще достига до стопаните веднага след като проектите им за ферми бъдат одобрени от фонд "Земеделие". От кандидатите се изисква и да са регистрирани земеделски производители най-много от 14 месеца. Освен това те трябва да притежават поне 10 декара земя и 4 крави или други животни. Всички млади фермери трябва да са с аграрно образование или да преминат курс на обучение от 150 часа.

Вестник Труд

"Листването на фондовата борса носи сигурност", казва пред вестник Труд Георги Костов, изпълнителен директор на „Зърнении храни България” АД. Пред изданието той коментира, че преди влизането на страната ни в ЕС е било по-изгодно фирмите да бъдат по-малки. В момента икономическата среда е друга, има предпоставки за уедряване, за следване на европейските тенденции, където бизнесът се консолидира и става все по-мащабен. Така той коментира сливането на зърнения бизнес на Химимпорт АД. Мотивите Зърнении храни България АД да стане публично дружество са няколко, коментира Костов. Структуроопределящите фирми трябва да са публични, защото тогава имат ясни регулации. Освен това и акционерите, и мажоритарните собственици са по-спокойни.