Местни избори

Ситуацията след местния вот е коментирана тема в днешните издания. "Мъчно бъдеще за общинските съвети", прогнозира "Труд". Изборите показаха, че няма партия, която да може да управлява сама, с това въпросите на коалиционната политика и потенциал излизат на преден план, особено на местно ниво, посочва вестникът. "Вече не назначават капиталисти, а политици", коментира пред "Труд" социологът проф. Петър-Емил Митев. През 90-те г. пътят беше от политическата към икономическата власт, имаше "назначени" капиталисти, сега нещата се обръщат - появяват се "назначени" политици, казва той. Според него най-много основания да се смятат за победители на местния вот имат ГЕРБ и БСП, а ДПС също постига успех, защото запазва влиянието си и го разширява. Митев смята, че няма основания да се искат предсрочни избори.

"Борисов хвали Доган - само той бил политик", пише "Труд", като цитира изказване на Бойко Борисов. "Труд" публикува мнението на Борисов в рубриката "Коментари" със заглавие "По-неблагодарни от БСП не съм виждал". Не е коректно премиерът да е с мандата на ДПС, на централно ниво да казваш колко важна за държавата е коалицията и колко ценен партньор е ДПС, а в смесените райони да говориш, че управление на ДПС е най-лошото, което може да се случи там, смята Борисов. "Стандарт" коментира, че "Бойко похвали Доган и сипа сол в червената рана". Оказа се, че "Позитано" не може да укроти страстите по места, където червените са на нож срещу хората на Доган, изпуснатите нерви на партньорите дойдоха дюшеш на Бойко Борисов, пише авторът. В материал "Географията на брадвата" "Сега" коментира, че докато българите се делят по най-абсурдни принципи и все повече отказват да гласуват, ДПС почти е завладяло Черноморието и скоро ще тръгне към Западна България. "Управленската ни програма не е конкретна" - това заглавие извежда "Дума" от интервю с председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов. Програмата първо ще бъде изцяло съобразена с критичните бележки от браншовите организации, едва тогава ще можем да говорим с конкретни срокове, отбелязва той. Цветанов подчертава, че ГЕРБ не иска властта на всяка цена. За нас е важно да бъдем прогнозируема партия, отбелязва той.

Според "Новинар" около 10 депутати от ПГ на ДСБ обмислят създаването на нов съюз между тях и СДС в Народното събрание. В интервю за вестника лидерът на СДС Пламен Юруков заявява:"Предпочитам новото обединение на десните да не се основава на друго разединение". Той допуска възможността да има евентуално парламентарно обединение между десните, но уточнява, че засега всичко е на етап предварителни разговори и то не на официално и високопартийно ниво. "Местните избори нямат отношение към парламентарните", отбелязва в друго интервю за "Монитор" Пламен Юруков. Местните избори нямат никакво отношение към предсрочни парламентарни, смята той. Според него трябва да се смени избирателната система и да се въведат преференциални листи.

"Станишев свика пленум за вота", информира "24 часа". Сериозният анализ на БСП за местния вот щял да е на 18 ноември. "Румен Овчаров избори губи, поста си - не", коментира "Сега". Въпреки загубата на местния вот софийските социалисти смятат, че искането на оставки е канибализъм и дезертьорство, допълва вестникът.

"Имаме проблеми с демокрацията", твърди пред "24 часа" министърът на държавната администрация Николай Василев. Първият проблем според него е, че все по-малко хора гласуват на избори, а вторият - купуването на гласове. Той коментира още, че има много сфери, където по-малка администрация би работила по-добре, отколкото съществуващата. Василев дава пример с Министерството на икономиката и енергетиката, което според него можело да работи с една трета по-малък щат.

"Няма да се учи в събота, сливат първи и втори срок", съобщава "Труд". Според вестника шестседмичната учителска стачка, която официално приключи на 2 ноември, ще осакати учебната година. "Търси се механизъм, който да бъде еднакъв за всички", коментира Милка Коджабашиева, шеф на дирекция "Координация и контрол в средното образование" в МОН. "Децата дебелеят от чипс и газирано", пише "24 часа", като се позовава на проучване на Националния център по обществено здраве за храненето в училищните столове и лавки. У нас всяко пето дете е с наднормено тегло, а до 7 на сто имат затлъстяване, според националния консултант по хранене проф. Стефка Петрова. Според нея в новата наредба за храненето в училищата трябва да се съдържа не само препоръчителния асортимент храни, но и да се указва кои са забранени.

"Ще наказват прокурори за оправдателни присъди", е челното заглавие на "Сега". Прокуратурата стяга редиците срещу провали в съда - прокурорите ще бъдат наказвани, ако се установи, че техни груби грешки са довели до оправдателни присъди и връщане на дела заради процесуални нарушения, пише вестникът. "Колко още съвети, комисии, инспекторати ще бъдат създадени, за да има някакъв реален резултат срещу подкупността по високите етажи на властта", пита "Сега" в материал "На една Темида от антикорупцията ". Според автора "антикорупцията си остава на една Темида разстояние".

"Нов бюджет?А, бяхме забравили", е озаглавен материал на бившия финансов министър Милен Велчев /НДСВ/ в рубриката "Анализи" на "24 часа". Държавата отново ще спестява и това е повече от уместно за поредната година на рекорден икономически растеж от 6.4 на сто, отбелязва Велчев по повод планираното превишение на приходите над разходите в размер на 3 на сто от БВП. Досегашната политика по намаляване на пряката данъчна тежест дава невиждани резултати, пише Велчев. Той посочва като положителен фактът, че един от приоритетите в разходната част на бюджета са инвестициите. Здравеопазването и образованието са другите приоритети, но при различни обстоятелства, коментира Велчев. Според него за образованието никой не може да обвинява новия бюджет, че излива пари в нереформиран сектор, но със здравеопазването нещата стоят иначе. "Трябва да се приватизират болници", доразвива тезата си Милен Велчев в интервю за "Труд". Според него в здравеопазването трябва да се предприемат реформи с пазарна насоченост, които включват демонополизация на здравната каса, приватизация на болниците и доболничната помощ, създаването на повече конкуренция. Велчев отбелязва отново, че като цяло държавният бюджет за първи път е толкова реалистичен и изглежда правен повече от финансисти, отколкото от политици. Той коментира и политически въпроси и посочва, че резултатите от изборите са показали, че разочарованието от управляващата коалиция не е повсеместно и според Велчев тя има достатъчно политически ресурс.

"Депутатите искат 44 на сто повече за заплати", съобщава "Труд". Издръжката на депутатите догодина ще струва на данъкоплатците с 21 млн. лева повече, отколкото през 2007 г. В първия бюджет на Народното събрание, който то само предлага, са заложени разходи от 55,996 млн. лв. или с 63 на сто повече, пише вестникът. Най-много е набъбнало перото "капиталови разходи", а харчовете за заплати са изчислени на 20 млн. лева, което е с 44 на сто повече от 2007 г., допълва "Труд".

В материал "Триумф на безсилието" "Сега" коментира, че ако се въведат лимити за болниците, както предлага НЗОК, ще пострадат най-уязвимите пациенти, но за сметка на това здравната каса най-сетне ще си влезе в бюджета. "ДПС и НДСВ искат още пари за частните здравни фондове", пише "Дневник". Според вестника между първото и второто четене на бюджета в парламента ДПС и НДСВ ще се опитат да принудят БСП да приеме задължително допълнително здравно осигуряване.

Митницата поиска допълнителни документи, за да позволи вноса на първия самолет от типа С-27 J "Спартан", доставен за българските военно-въздушни сили, научил "24 часа". По тази причина била отложена тържествената церемония за приемане на супермодерната машина.

Вестниците информират за сливането на ДЗИ Банк и Пощенска банка. Името на новата банка е Юробанк И Еф Джи България.

"Няма нови еврокритики към България и Румъния", информира "Труд". Еврокомисията изхвърли в последния момент от стратегически доклад за по-нататъшното разширяване на ЕС пасаж, упрекващ двете страни, че нямат резултати в борбата с корупцията. "Труд" цитира написаното в окончателния вариант на документа:"България и Румъния генерират по-нататъшен икономически растеж и инвестициитЕ През юни ЕК публикува първите си доклади по механизма за проверка и сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи, както и по предпазните клаузи. Комисията ще преразгледа напредъка в тези области и ще докладва в началото на 2008 г.".