Граждани, за разлика от правителството в страната, не проявяват достатъчна нетърпимост към корупционната практика, цитира "24 часа" думи на главния прокурор Борис Велчев на форума "Напредък по пътя към утвърждаване на България като европейска правова държава", организиран от БТА. Според Велчев законодателят трябва да помисли за по-добра защита на хората, които доброволно дават информация и доказателства за корупционни схеми. Вътрешният министър Румен Петков, който също е присъствал на форума, е отчел, че от началото на годината са разкрити 4 организирани групи с 18 длъжностни лица, свързани с корупционна практика. Образувани са 30 досъдебни производства срещу 45 длъжностни лица.

"Главният прокурор се закани на местната власт", е акцентът по темата в "Сега". Заради много сигнали за купуване на гласове на местните избори прокуратурата и органите на реда ще бъдат особено бдителни към представителите на местната власт, заявил главният прокурор Борис Велчев, цитиран от вестника.

Според "Монитор" консултантски фирми в чужбина предлагат нов вид услуга - пране на пари. Образовани български младежи извършват тази дейност срещу добра комисионна, те познават добре законодателството на някои страни в Европа и контактуват с правни кантори в различните държави, цитира вестникът директора на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров по време на форума.

"Съдебният тур на местните избори" - под това заглавие "Сега" коментира вълната от жалби срещу резултатите от местния вот. Масовото оспорване на вота рискува да опорочи процеса на децентрализация и да обърка европейските планове на общините,
пише изданието.

За "Третият тур на местните избори" разсъждава и "Труд". Основният проблем в тази ситуация e, че се подменя волята на избирателя - периодът на големите обжалвания съвпада с приемането на общинските бюджети, а с тях могат да бъдат поставени опасни подводни камъни пред новите съвети, смята авторът.

"Останахме без местна власт", твърди в материал за "24 часа" проф. Михаил Константинов. 438 дела за изборите, а общините са 264 - това е абсурд, смята той.

Въпреки политическата стабилност управлението може да бъде застрашено от нови социални протести - това предупреждава лидерът на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, цитиран от "24 часа". Изходът е в радикална промяна в социалната политика на БСП и връщането й към лявата идентичност, обяснил Стоилов в анализа си на резултатите от местния вот.

"Костов направи СДС компартия и я корумпира", твърди пред "24 часа" Желю Желев, създател и първи председател на СДС и президент на България от 1990 до 1997 г. При Иван Костов различията бяха забранени, имаше поръчители за членство в СДС, почти беше въведен демократическият централизъм и това уби възможността вътре да се спори, да се обсъждат идеи, коментира Желев. Според него БСП си е взема поука от предишните два провала и управлява добре.

"Фенове на Първанов правят копие на ГЕРБ", обявява от първа страница "Сега". Националният комитет "Съзидание", в който влизат интелектуалци, близки до президента Георги Първанов, започва изграждането на местни структури във всички областни градове, пише вестникът. "В тях ще влизат хора на духа, видни представители на спорта, почтени индустриалци и хора с прозрачен бизнес", цитира изданието думи на председателя на комитета Иван Гранитски. Той категорично отрича предположението, че комитетът полага основите на бъдеща президентска партия.

"Сокола изтърва 120 000 избиратели", пише "Сега". Според вестника ДПС отбелязва сериозен спад в гласовете и очевидно трупа негативи от властта, а Доган няма как да избяга от отговорност за етновота. От парламентарния вот насам ДПС е загубило близо 120 хиляди гласа, а гласувалите на последните местни избори за движението са с около 40 хиляди по-малко в сравнение с евровота преди няколко месеца, сравнява изданието.

"Рано е за НДСВ без Симеон Сакскобургготски", казва пред "Дума" зам.-председателят на ПГ на НДСВ Христина Христова. Нека не забравяме, че НДСВ е проект именно на Симеон Сакскобургготски, отбелязва тя. Христова посочва, че резултатите на НДСВ на
местния вот не са според очакванията на партията, но не са неудовлетворителни.

Кметът Бойко Борисов се е заканил сериозно не само да размести пешките в общинските фирми, но и да игнорира ключовите фигури далеч от общинския бизнес, коментира "Пари". Поне 38 членове на бордове от минимум 10 фирми ще се разделят с ръководните постове, пише изданието.

Съд отказа да отмени спорен текст в правилника на СУ "Св. Кл. Охридски" и така остави ограничение за възрастта на кандидатите за ректор - до 60 г., пише "24 часа". Изборите за нов ректор са днес. За поста на проф. Боян Биолчев ще се борят историкът проф. Иван Илчев, химикът проф. Иван Петков и географът проф. Петър Славейков.

"Напускам, но не с мерцедес", казва в интервю за "Труд" ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" Боян Биолчев, чийто втори мандат приключва днес и той вече няма да заема този пост. Удовлетворен съм, че съхраних и издигнах на пиедестал достойнството на Алма Матер, а съжалявам, че за много неща не ми достигна решителност, прави равносметка той.

"Частните уроци са грях на учителя", коментира в друго интервю за "Стандарт" Биолчев. Голямата полза от учителската стачка бе, че нашите колеги учителите отгладуваха общото право на вето върху неуважението към образованието, смята той. След като има по-високо заплащане в училищата, предполагам, че това ще доведе
до съизмеримо покачване на доходите и на преподавателите във ВУЗ, посочва Биолчев.

Със сигурност учителите и учениците ще се справят с учебния материал и завършването на учебната година, тепърва обаче остава проблемът с качеството на образованието, коментира в анализ за "Монитор" доц. д-р Тодор Мишев от СУ "Св. Кл. Охридски". Материалът е озаглавен "Стачката, от която всички са недоволни".

"Политиците популисти са яремът на българското образование", коментира в "Дневник" Валери Стефанов, професор по история на българската литература в СУ "Св. Кл. Охридски". Според него учителската стачка е започнала с гняв и патос, а е завършила със срам, гняв и униние.

"Краде се по една кола през ден", казва пред "Труд" комисар Тодор Илиев, шеф на Софийската областна дирекция на полицията. Бях първият началник на сектор "Организирана контрабанда на МПС" в НСБОП. Оттогава /1993-97/ досега този вид престъпност влезе в прилични граници и това стана със съвместни усилия на
полицията, на НСБОП, застрахователите, фирмите, маркиращи автомобилите, отбелязва той. Сега се краде по 1 кола, и то не всеки ден, а по-рано се крадяха 23-24, допълва Илиев.

"Бели якички" точат 12 млн. за хонорар", съобщава от първа страница "Труд". Вестникът разкрил "перфектна схема за източване на клиенти, в която са замесени магистрати, пълномощници, адвокати и частни съдебни изпълнители". Примамката била хонорар от 12 млн. лева, поискан от шестима акционери на бившата Тракия Банк. Те, заедно с още 30 други, упълномощили бизнесмена от Велико Търново Георги Вълев да им помогне извънсъдебно да си приберат неуредени сметки поради кончината на банкера Емил Кюлев, закупил Тракия Банк през 1998 г. Изненадващо бизнесменът прехвърлил задълженията си на адвокат плюс колосален хонорар от 12 млн. лева. Случаят говори за отработена схема за източване на пари на територията на цялата страна, заявява,цитиран от вестника, заместник главният прокурор Камен Ситнилски.

Поредната криза с боклука назрява в двумилионния столичен град, съобщава "Труд". До 10 дни пътят на балите към депата в Карлово и пловдивското с. Цалапица ще бъде отрязан, защото ще се изчерпят договорените квоти за софийската смет.

Инфлацията през октомври е 0.6 на сто, по данни на НСИ, цитирани от "Труд". От началото на годината поскъпването на живота у нас е с 9.5 на сто.

Плащанията в брой над 10 000 лева да бъдат забранени - това предлагат от Комисията за борба с корупцията, съобщава "Стандарт" в челния си материал. Идеята е подкрепена от бизнеса, данъчните и прокуратурата. Целта е да се удари престъпността и контрабандата, както и да се изкарат на светло парите от черните каси на фирмите, обясняват от Националната агенция за приходи. Вестниците информират и за идеята на агенцията взетите заеми от приятели и роднини над 5000 лева да се обявяват в данъчните декларации.

"Гражданска отговорност" догодина ще струва 180 лева", казва пред "Монитор" Румен Георгиев, изп.директор на ЗПАД "Армеец". Според него цената на полицата при пътуване в страната и в чужбина трябва да е еднаква.

Премиерът Сергей Станишев става емисар на ЕС на срещите си в Грузия, където продължава напрежението между президента Михаил Саакашвили и опозицията, съобщава "Труд". Станишев получи мандат за това лично от председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, с когото разговаря по телефона, информира изданието. Тбилиси е третата спирка от кавказката обиколка на Станишев, вчера той пристигна в Армения от Азербайджан.

Осъдителните решения срещу България в Страсбург и размерът на обезщетенията, които изплаща държавата, се увеличават лавинообразно - през тази година изплатените компенсации са близо 200 000 евро, пише "Дневник".

"Болестта ми свали маските на живота", разказва пред "Стандарт" актьорът Йосиф Сърчаджиев, който прекара инсулт, но сега е отново на сцената и ще играе в премиерен спектакъл "Сексуалните неврози на нашите родители" в театър "Възраждане". Сега смехът е голямата радост в живота ми, казва той.

"България не е топка от кайма", пише в рубриката си "Анализи" "24 часа". Авторът е притеснен от вероятността в разпознаваем за нас знак в Европа да се превърне кюфтето, което е едно от предложенията в кампанията за избиране на символ на
България.Въобще какво самочувствие очакваме да имаме като нация, след като ще се прославяме с топка от кайма, пита авторът.

/ БТА /