Повече от час депутатите в Народното събрание спориха да порицаят ли Ахмед Доган, защото казал в нощта на местните избори, че пазарлъкът с вот бил "европейска практика", пише вестник Труд.

"Джон Байърли критикува Доган, парламентът не", пише вестник 24 часа. "Думите на Доган за купуването са неприемливи", цитира вестникът мнението на американския посланик Байърли, изразено пред бТВ.

„Кой как чува фразите на Доган", анализира същото издание. Ако Доган произнесе някоя отвратителна истина за българския политически живот (както за обръчите, навъртени около всички партии), то отвратителен и нагъл се оказва Ахмед, а не явлението, коментира авторът Велислава Дърева. Проблемът е, че този път Доган произнесе отвратителна истина и за европейския политически живот, този камък падна в европейската градина и оттам се разнесоха обидени гласове, което значи, че камъкът ще да е улучил някого, пише Дърева. Тя коментира и притеснението за етническото гласуване, изразено от Доган. Ако ентическото гласуване не е антитурско, а критика срещу политиката на ДПС, това не ме притеснява, но ако не е критика на ДПС, а е откровено антитурско, това вече трябва да тревожи всички ни, смята тя.

"61 мераклии за кмет са с 0 гласа", съобщава пред вестник Стандарт говорителят на ЦИКМИ Александър Александров. Това означава, че те самите дори не са пуснали бюлетина за себе си, обяснява той.

Вестник Сега съобщава, че "Новото броене на бюлетините извади сериозни нарушения". В Русе бяха извадени бюлетини без пликове, а съдебното преброяване за общински съветници показа грешки в протоколите, които променят резултата от вота, допълва изданието. В Ардино пък имало разминаване между отчетените действителни и недействителни бюлетини, а нередности са намерени както в бюлетините на победилия Ресми Мурад, така и на Мехмед Дикме, който подаде жалбата.

Вестник Дума акцентира от първа страница върху идеята на здравния министър да има референдум дали единна каса да съхранява парите на данъкоплатците или касите да са 15 и повече.

Вестниците съобщават, че за ректор на Софийския университет "Свети Климент Охридски" е избран историкът проф. Иван Илчев. В първото си изявление проф. Илчев даде да се разбере, че в приемните изпити едва ли ще има големи промени и матурата, каквато е в момента, не може да бъде вход към университета, пише вестник Сега.

В УНСС са преизбрали сегашния си ректор - проф. Борислав Борисов. "Студентите ще избират професия в трети курс", казва той в интервю за вестник Стандарт. Например в направление "Икономика" се обхващат 27 специалности, първите две години студентите учат едно и също, а на третата ще усвояват конкретната специалност, обяснява той. Борисов информира, че ще има експериментален прием матурата по български език да се признава като изпит при кандидатстване за журналистика в УНСС.

Висшият съдебен свет възстанови на работа в столичното следствие Делян Пеевски, бивш зам.-министър на държавната политика по бедствия и аварии, съобщават вестниците. Те припомнят, че името на Пеевски беше замесено в скандала между бившия шеф на националното следствие Ангел Александров и бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

"Някой търси под вола теле с боклука на София", заявява пред вестник Монитор Минко Герджиков, и.д. кмет на София. Според него няма да има криза с боклука и въпросът изкуствено се преекспонира. Герджиков смята, че 2010 г. е реалният срок да заработи заводът за преработка на отпадъци.

/БТА/