"15 000 лева на депутат годишно, за да обикаля", пише на първа страница Монитор. Това сочат данните от отчета за изпълнението на бюджета на Народното събрание за миналата година. 998 000 лв. е изразходвал парламентът за командировки на народните представители у нас. Близо 642 000 лв. са усвоената сума за пътувания на законодателите със собствени коли по избирателните им райони. Над 1 293 000 е похарчил парламентът за командировъчни в чужбина и 690 900 за участия в парламентарни асамблеи. Общата сума за периода възлиза на повече от 3 600 000 лв. или с точност по 15 000 лв. годишно за всеки от 240-те народни избраници.

"Боклукът пак поема към "Суходол", информира Труд. Боклукът на София ще тръгне към сметището край кв. "Суходол" до месец. Вчера правителството реши депото да бъде отворено отново, за да се използва, докато бъде запълнено. На сметището има 478 274 свободни куб. м. Предложението е внесено от столичния временен кмет Минко Герджиков в сряда в екоминистерството. Решението е било предварително съгласувано с премиера Сергей Станишев, който е на посещение в Грузия, и със столичния кмет Бойко Борисов, който е извън страната. На преговорите между общината и екоминистерството станало ясно, че единственият изход от кризата, за да се избегнат санкции от ЕС, е отварянето на депото.

"Излишъкът в хазната надскочи 3 млрд. лв.", съобщава Труд. Излишъкът в държавния бюджет надхвърли 3 млрд. лв. при общо 11,9 млрд. лв. приходи в него, отчете вчера финансовият министър Пламен Орешарски в доклад до правителството. В края на септември превишението на приходите над разходите в бюджета е било 3 046 300 000 лева, пише в доклада. Фискалният ни резерв е достигнал 8,59 млрд. лв. За сравнение - в края на август т.г. излишъкът беше 2,639 млрд. лв., а фискалният резерв - 7,908 млрд. лв. Изобилието от пари е резултат от повишените данъчни приходи.

"До 5000 лева глоба за некоректни съседи", акцентира на първа страница Сега. От 500 до 5000 лева ще са санкциите за собственици на апартаменти, които нарушават реда или не изпълняват решенията на общото събрание на блока. Това предвижда проектозаконът за етажната собственост, внесен от кабинета в парламента. Точният размер на санкциите ще се определя от общото събрание. Досега глобите можеха да варират от 1 до 60 лева.

"Гайдарски отстъпи пред аптекарите", отбелязва Сега. Здравното министерство ще отстъпи пред фармацевтите за надценките на лекарствата, стана ясно вчера от изказване на министър Радослав Гайдарски. МЗ смяташе да ореже наполовина общата надценка за търговец и аптека, но преди седмица кабинетът върна за доработване текстовете. Новото предложение на ведомството ще бъде за 1 до 3% по-ниски намаления, съобщиха оттам. Първоначално се очакваше надценките да паднат на 12.5-15% за лекарства, плащани от НЗОК и държавата, и на 25-30% за лекарства с рецепта, които не се поемат от бюджета.

Двете най-големи висши училища у нас - СУ "Св. Климент Охридски" и Университетът за национално и световно стопанство, в сряда избраха новите си ръководства. Общото събрани на СУ избра за ректор досегашния декан на Историческия факултет проф. Иван Илчев. В УНСС беше преизбран проф. Борислав Борисов. Интервюта с тях публикува Дневник. "Ще поощряваме студентите да работят сами", си поставя за цел Илчев. Според него трябва да се дават повече кредити за работа в библиотеки, за работа с интернет, за писане на доклади и за включване в научни колективи. "Проблемът с качеството идва от гимназиите", посочва Борисов. Той алармира, че качеството на образованието в университетите пада, защото качеството на средното образование е сринато.

/БТА/