"Станишев чака опити за сваляне на кабинета", е челното заглавие на "Монитор". Фактът, че не бяха предизвикани предсрочни парламентарни избори сам по себе си е успех, което обаче не означава, че в следващите месеци няма да бъдат направени подобни опити за разклащане на кабинета, цитира вестникът думите на премиера и лидер на БСП Сергей Станишев по време на пленума на БСП.

"Сценарият на местните избори БСП да се провали и да се разклати лодката на страната не успя, но това не значи, не няма да опитат отново", цитира и "24 часа" предупреждението на Станшиев. Според него има индикации, че социални недоволства на групи ще се ползват за поддържане на напрежение. БСП е първа политическа сила, чиито кадри са "на пулса на времето" - това е анализът на социалистите за представянето им на изборите, отбелязва "24 часа". Било е отчетено и че някои организации са се капсулирали, провели са режисирани заседания за издигане на кандидати, водили са се грозни лични битки, надделяло е партийното тесногръдие. Тези "язви" на БСП ще се лекуват по-късно - след нов анализ по места до 20 декември и в хода на отчетно-изборната кампания в партията за следващия й конгрес, информира вестникът. Най-големият проблем на партията според Станишев е "смачканото й самочувствие". Трябва и да сме самокритични, но да имаме мярка и да не се самолинчуваме, коментира той. Според вестника едно от най-острите изказвания на форума било на Татяна Дончева. Тя смята, че БСП е в критична точка, вече губи твърдото си ядро.

"Недоволни роптаят в червените редици", пише "Сега". Освен мнението на Татяна Дончева, "Сега" цитира и лидера на лявото крило в БСП Янаки Стоилов, според който управлението на тройната коалиция страда от дефицит на лява политика. "Иван Костов е по-социален от някои наши министри", заявява в интервю за "Сега" друг член на лявото крило Илия Божинов. Ако тройната коалиция пречи на БСП да изпълнява социалната си програма, по-добре да има предсрочни избори, смята той.

"Народът спести 16 милиарда" - върху това изказване на икономическия министър Петър Димитров на пленума на БСП акцентира "Стандарт". "Като слушам критиците на кабинета, имам чувството, че съм сбъркал държавата", казал Димитров.

"За едни свинското - за други зелето", коментира "Стандарт".Според автора малко на брой хора държат много пари в банката - в 34 344 спестовни сметки са събрани една четвърт от спестените пари. Освен това депозитите се подяждат от инфлацията, а българинът окончателно заживя на кредит, отбелязва "Стандарт". Вестникът публикува интервю с председателя на софийската организация на БСП Румен Овчаров със заглавие "Канибалите в БСП останаха гладни". Не бих споделил оценката за разпад на БСП, още повече пленумът даде ясен сигнал, че нито е време, нито е място за партиен канибализъм, посочва той. Овчаров коментира и бюджет 2008 и отбелязва, че в него е заложено начало на реформите в чувствителни сектори като образование и здравеопазване, гарантиране на икономическото развитие на страната и решаване на ключови социални проблеми. И на базата на това - заявка за следващ мандат на управление, допълва той.

"Партиите се затресоха от вътрешни фронтове", коментира "Сега" в приложението "Наблюдател". Вътрешни крамоли винаги е имало, но те зачестиха през последната година, през която става все по-ясно, че предстои ново наместване на пластовете във властта - проектът НДСВ" се оказа средносрочен и се задава друг - ГЕРБ, пише изданието. Това според автора провокира напрежение не само сред управляващите, но и сред старите десни партии, които "или трябва да рискуват със стойка "мирно" пред генерала", или да си останат далеч от властта.

"Партия с 40 на сто да съставя кабинет", предлага в интервю за "24 часа" проф. Михаил Константинов. Идеята е на партията, минала 40 на сто от гласовете на изборите, да й се дава бонус - допълнителни депутатски места, за да сформира управление. Целта е на партия, която е близо до мнозинство, да не се налага да взема балансьор, обяснява Константинов. Според него тази промяна може да се въведе с конституционни промени или с промяна в избирателния закон

"Нашата и европейската сергия за гласове" сравнява в анализа си "24 часа". Явлението купуване на гласове го има навсякъде по света, но не е обичайна практика, коментира изданието. Според автора купуването на гласове се оказа добре дошло като тема за повечето политици и партии в България, за да се отклонява вниманието от собствените им програмни и кадрови проблеми.

"Ударихме петролния бизнес на Маргините", коментира пред "Труд" Кирил Георгиев, шеф на Главната дирекция за борба с организираната престъпност. Ако ударим и бизнеса им с ресторантьорство, и сделките с недвижими имоти, които правят с подставени лица, те ще останат това, което са - изтърван е моментът да им кажем на тях самите:вие вършите престъпления, смята Георгиев. Той коментира, че подземният свят се променя - тези, които са крадяли коли с компютър, са се специализирали в теглене на кредити по интернет.

"Матурата=добро образование" - този извод от изследване на "Индъстри уоч" цитира "24 часа". Изпитите на изхода на средното образование оценяват преподаването и работата на системата, мотивира се Лъчезар Богданов, управител на компанията.

Вестниците информират, че жители на столичния кв. Суходол са блокирали за известно време Околовръстното шосе в знак на протест срещу решението на правителството да отвори отново сметището.

"Не съм мечтал да ставам лекар", казва пред "Труд" заместник-началникът на Военномедицинска академия доц. Крум Кацаров. Той прогнозира, че трансплантациите и у нас съвсем скоро ще се превърнат в рутинни операции, но има още много работа по организирането на донорската мрежа и нормалното заплащане на труда на хората, които участват в дейността по присаждането на органи.

"Само големите играчи печелят от наредбата за лекарствата", казва пред "Дневник" Мирослав Ненчев, председател на Българския фармацевтичен съюз. Ако наредбата с намалените надценки се приеме, ще я оспорим в съда, категоричен е той.

"Нямам опит със СПИН", заявява пред "24 часа" независимият депутат Владимир Кузов. Той е внесъл в парламента предложение за промяна в Наказателния кодекс, според която болните от инфекциозни болести, които са наясно с диагнозата си и заразят друг, ще се наказват със затвор от 2 до 5 г. Кузов уточнява, че става дума само за болестта СПИН.

"Сухопътните войски ще са с пълна оперативна съвместимост със съюзниците", казва пред "Българска армия командващият СВ генерал-лейтенант Иван Добрев.Успешното участие на нашите подразделения в операциите в Афганистан, Ирак, Косово, Босна издигна международния авторитет и доверието към страната и Българската армия, коментира той. "Труд" допълва темата за армията с новината, че "родната пехота ще се въоръжава с нови американски бойни бронирани машини М1117". Сделката е за 7 БТР-а на стойност 14 млн. лева, които кабинетът отпусна спешно за контингентите ни зад граница. Според експерти М1117 са с висока степен на защита.

"Може и сами да строим магистрали", казва пред "24 часа" депутатът от НДСВ Лидия Шулева. Нямам притеснения за инфлацията, България вече изконсумира в голяма степен спекулативните очаквания за увеличение на цените с присъединяването ни към ЕС и догодина инфлацията ще спадне, смята тя. За мен по-голяма тревога буди фактът, че в тригодишната прогноза към Закона за държавния бюджет се очаква намаляване на преките чуждестранни инвестиции, казва Шулева. Според нея един от факторите, които имат задържаш ефект за инвеститорите, е лошата инфраструктура и слабите възможности за комуникации. Тя допълва,че в България няма нито една завършена магистрала.От преизпълнение на бюджета за тази година се очаква 900 млн. лева да бъдат разпределени от МС,с тези пари ще се попълват разни дупки, но с тях спокойно можеше да се изгради една магистрала, смята Шулева.

Топлофикациите и компаниите от химическата, металургичната и керамичната индустрия са изправени пред нов ценови шок заради обявеното от "Булгаргаз" намерение да поиска 33.5 на сто поскъпване на природния газ от януари 2008 г., съобщава "Дневник". Вестникът изчислява, че ако това стане, парното трябва да поскъпне поне с 10 на сто.

"Левът ще бъде поддържан на сегашните фиксирани нива, включително с непопулярни мерки", цитира "Пари" финансовия министър Пламен Орешарски на дискусия, организирана от вестника. Пред икономически експерти и представители на работодателски организации министърът обяви, че фискалният и валутният резерв са общо 20 млрд. лева, допълва изданието.

"Увеличават се чуждите инвестиции от региона", казва пред "Дума" председателят на Българския икономически форум Георги Табаков. Един от най-големите инвеститори е Гърция, турските инвестиции също са много, но минават през малки фирми, допълва той.

"Европейската солидарност ни дава сили да защитаваме позициите си", отбелязва пред "Дневник" посланикът на Полша у над Анджей Папйеж. Три години след влизането ни в ЕС смятам, че обществото е много по-проевропейски настроено, коментира той. Папйеж отбелязва, че Полша е готова да споделя с България своя опит относно усвояването на европейските фондове.

Последиците от поройните дъждове са основна тема в "24 часа", "Труд" и "Сега". Тридневен дъжд напълни реките в Смолян, Чепеларе и Девин и части от тях бяха залети. На места в страната са се изсипали до 142 л на кв.м, пише "24 часа". Боянската река е преляла от нощната буря и е понесла към центъра на София боклуци и строителни материали. "Воден ад", е коментарът на "Труд". "София под вода заради строително безхаберие", е челното заглавие на "Сега". Въпреки всички клетви на институциите и изхарчените пари есенният порой през почивните дни доказа безпомощността на властта, непочистени и затлачени от строителни отпадъци реки излязоха от коритата си, коментира вестникът.

/ БТА /