„48 часа дъжд докараха бедствие в половин България" обобщава Сега. Неспирните валежи от две денонощия затвориха пътища, наводниха къщи, отнесоха мостове. Дори рудниците на "Мини Марица-изток" спряха работа за 24 часа, защото са наводнени. Вчера бедствено положение обявиха старозагорските села Опан, Гълъбово и Раднево. Към тях се присъединеха с. Петърч, Симеоновград, Съединение, Царево. "Гражданска защита" следи постоянно нивото на реките и язовирите. Река Янтра край Велико Търново наближава критичната си точка. Защитната стена на р. Марица до палата номер 5 на Пловдивския панаир пропадна с около 15 метра. Вятър със скорост 15-20 м/сек затвори пристанищата във Варна и Бургас. Според синоптичната прогноза днес от запад към изток валежите постепенно ще спрат.

"Има начини правосъдито да стане по-бързо и ефективно", убеден е Лазар Груев, новоизбраният председател на Върховния касационен съд. В интервю за Сега той подчертава: "Изглежда много популистки да твърдим - нов НК, нов НПК, и да приемаме някакви нови и големи изменения в тях. Първо е важно държавата ясно да определи наказателната политика. Законите в тази област са много тясно свързани един с друг.

"ГЕРБ пое официално властта в столицата", съобщава Труд. Досегашният кмет и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов положи клетва за втори мандат. Да служат на столичани обещаха и 61 общински съветници, от които управляващото мнозинство има ГЕРБ с 33 свои представители. Към вечната опозиция в София БСП /12 съветници/ се присъединиха "Десен алианс" /11/, "Атака" /3/ и НДСВ /2/. За председател на градския парламент след тайно гласуване беше избран Андрей Иванов /ГЕРБ/. За конкурента му от БСП Георги Кадиев имаше едва 16 гласа. 24-те районни кметове също се заклеха. 17 от тях са от партията на Борисов. "Политиката свърши. Сега трябва да се работи за благото на столичани. Надявам се на конструктивен диалог", заяви Генерала.

"Пари за въоръжение? Ще продаваме по-активно имоти", пояснява в интервю за 24 часа министърът на отбраната Веселин Близнаков. Той подчертава, че ще се разчита на собствени приходи. "Втора година преизпълняваме квотата за собствени приходи, които идват главно от продажби на имоти с отпаднала необходимост. Миналата година преизпълнението бе 30%, а към днешна дата е 21%. Досега тези пари изцяло отиваха във фискалния резерв на държавата. От догодина обаче ще можем да разчитаме на половината от тези средства за купуване на въоръжение, бойна техника и оборудване."

"Родители искат майчинството да стане 220 лв.", пише Новинар. Обезщетението за отглеждане на малко дете трябва да бъде равно на минималната работна заплата и през следващата година да стане 220 лв., а не 190 лв., заявиха вчера от сдружение "Настоящи и бъдещи майки". От организацията цитираха данни на синдикатите, според които са необходими над 200 лв. месечно за издръжка на едно дете до 3-годишна възраст. Според майките данъчните облекчения за семействата трябва да бъдат запазени и в същото време да се увеличи прагът за достъп до детски надбавки.

"Мостове на всеки 60 км по Дунав", отбелязва Труд. Българските и румънските експерти по програма "Дунавски мостове" се договориха на всеки 60 км по реката да има мостови съоръжения, съобщи вчера в Силистра транспортният министър Петър Мутафчиев. Той дойде в дунавския град, за да открие фериботната линия до отсрещния румънски град Калараш. Фериботният комплекс край Силистра е първата в България концесия на зелено за публична инфраструктура на принципа "построй-експлоатирай-предай".

/БТА/