"Няма да вземаме нереални решения", обещава от страниците на "Труд" председателят на столичния общински съвет Андрей Иванов. И допълва: "Ние ще работим за реализиране на програмата на ГЕРБ. Проблемите обаче не са статични и се менят във времето. Не мога да кажа какво ще се случи догодина. Това, което дължим на  обществото, е обяснението на генезиса на проблемите."

"Учителите пак на улицата", отбелязва "Земя". Около 200 учители, учени и университетски преподаватели се събраха вчера на протест пред парламента срещу проектобюджета за образование. В протестна декларация учители и непедагогически персонал заявяват, че гласуването на предвидените 4.2% през 2008 г. ще доведат до срив на образователната система, тъй като реално 3.9 на сто са средствата за средното образование. Педагозите настояват бюджетът да задели 4.7 на сто от БВП. Ако не приемете нашите искания, категорично заявяваме, че учебната година е невъзможно да бъде завършена, се посочва в документа, внесен вчера в НС.

"Два грама мозък трябват, за да укрепнем" цитира "Труд" изказване на Татяна Дончева, депутат от соцпартията. Според нея БСП има хроничен проблем. "Ние сме се капсулирали. Ако отгърнете списъците от 90-те години насам на делегатите на конгресите, кандидатите за съветници, за депутати - те са едни и същи. Почти не се сещам за общини, където най-авторитетните хора там се идентифицират с БСП. Ако имаме такава криза на представителство, трябва да търсим решение. Трябва да освежим структурите, а това означава да привличаме. Да станем интересни на интелекта на нацията."

"Съдружието на Манолова роди съмнение, че сме се продали на СДС", е озаглавено интервюто в "24 часа" с Иво Атанасов. В понеделник на заседание на общинския съвет на БСП в Кюстендил той подаде оставка като председател. Атанасов атакува другия ляв депутат от Кюстендил Мая Манолова с обвиненията, че бившето съдружие в юридическата й кантора с победилия десен кмет на града Петър Паунов са сред причините за загубата на БСП на местния вот. "Човек не зависи в достатъчна степен от ефекта на своята работа, от рейтинга и от процентите си. В един момент се оказва зависим от хора, които нито са му на процента, нито на рейтинга. И това е не толкова обидно, колкото не е полезно за партията", допълва Ананасов.

"Съжалявам, но опозицията няма ресурс да свали Станишев", признава в интервю за "24 часа" Йордан Бакалов, новият шеф на сините депутати. Според него няма да има предсрочни парламентарни избори. Те могат да се случат, ако самите управляващи решат да съставят нов кабинет. Вторият вариант е да има уличен натиск в мащаба на 1996-1997 г., който няма как да се случи. "За голямо съжаление в момента опозицията няма ресурс да свали кабинета. Единственото е да показваме как не бихме управлявали."

"ГЕРБ набира значителна преднина, подкрепата за БСП пада", показва мониторингът на обществено-политическите нагласи, направен от социологическата агенция "Алфа рисърч" между 12 и 17 ноември и представен в "Дневник". В седмиците непосредствено след гласуването партията на Бойко Борисов разполага с отчетливо по-голяма подкрепа пред социалистическата. Към 26% от пълнолетните заявяват, че биха гласували за формацията на столичния кмет, ако днес има парламентарни избори. Потенциалът на управляващата БСП през ноември възлиза но 18% от общия брой избиратели. Общото участие на десните партии в много общини в страната не доведе до възвръщане на общественото доверие. Подкрепата им в национален мащаб не надвишава 1.9% за СДС и 1.6% за ДСБ.

"1000 лв. за боец на повикване", пише на първа страница "Стандарт". Армията търси 10 000 платени добраволци. Срещу 1000 лв. на година те трябва да са готови всеки момент за сбор. Това предвижда новият законопроект за резерва на войската. Одобрените кандидати ще подпишат трудов договор и от време на време ще ходат на учения. Ако се наложи, доброволецът може да бъде повикан да потушава пожари или да помага при наводнения.

"Грешки за милиарди в бюджет 2008", пише "Сега". Финансовият план на държавата е измама, защото се гради на фалшива основа и неверни прогнози. Това обяви лидерът на ДСБ Иван костов в парламента при обсъждането на проектобюджета за 2008 г. Той посочи, че според кабинета в края на тази година инфлацията ще е 9.3%, а всъщност тя ще е около 12%. Според него брутният вътрешен продукт ще е 64 млрд. лв., а не 61.7 млрд., колкото е заложило правителството. Това означава, че и бюджетният излишък ще е повече от записаните 1.8 млрд. лв. /3% от БВП/. Министърът на финансите Пламен Орешарски призна, че е възможно бюджетният излишък да се окаже повече от предвиденото. Той уточни, че целта за догодина е излишъкът да бъде не точно три, а най-малко 3% от БВП. Румен Овчаров от БСП горещо защити правителствения проект и го определи като честен, защото били записани черно на бяло висок излишък и големи повишения на данъчните приходи. Проектобюджет 2008 получи критики и от управляващата коалиция. Христина Христова от НДСВ посочи, че планираното 5-10% увеличение на заплатите при инфлация 6.9% не е повод за гордост. Алиосман Имамов от ДПС разкритикува политиката на доходите като нерешителна. Повишенията на акцизите и инфлацията ще изядат намаляването на подоходните данъци, обяви Мартин Димитров от СДС.

"163-ма подкрепиха проекта", посочва "Стандарт". Цялото управляващо мнозинство с изключение на социалдемократа Николай Камов подкрепи вчера на първо четене закона за държавния бюджет. 59 бяха против.

"Бюджет 2008? Изключете телевизора", е коментарът в "Труд". Авторът посочва четири плюса и четири минуса на държавния бюджет за 2008 г.За първи път имаме един относително честен бюджет. Правителството откровено си признава колко всъщност ни събира и преразпределя. Това са 41.1% от цената на всяка стока и услуга. В бюджета са предвидени достатъчно пари за образование и здравеопазване; Обезпечено е еврочленството, тъй като са отделени достатъчно левове за националното съфинансиране на европроектите; Планира се въвеждане на плосък данък върху доходите от 10%. И минусите: Осигуровките остават на същото ниво. Очевиден е страхът на управляващите от провал във фискалната политика; Местните власти няма да могат да намаляват налози под досегашните им нива; Разходите за администрацията растат, без да са обвързани с реални реформи; Някои прогнози, като тази за инфлацията /6% при малко над 12 на сто за година/, изглеждат нереални и преписани от предишния бюджет.

"Първанов срещу грижите за хазарта", информира "Дума". Президентът Георги Първанов официално застана срещу готвените данъчни облекчения за хазарта. Държавният глава няма да подкрепи необосновани и ненужно бързи промени и не би издал указ за обнародване на закон, който съдържа заложените промени в предлагания вид, се съобщава от прессекретариата на президентството. Според готвената промяна в закона за корпоративното подоходно облагане организаторите на хазартни игри с числови залагания ще плащат корпоративен данък от 10%, начисляван върху разликата от приходите от залози и изплащаната печалба. Така реалното облагане става около 3%.

"С ориенталско бачкане няма европейски заплати", коментира "Стандарт". Посочва се, че резервът за увеличение на заплатите може да дойде по три направления. Едното е по-добри бизнес условия, които се определят от макрорамката, от ролята на администрацията. На този етап например не се събират много вземания от сивата икономика. Т.е. не се работи достатъчно ефективно и управлението не е достатъчно добро. Второто е, че не всички работодатели имат модерни умения, за да могат да управляват добре бизнеса си и да са готови да инвестират, за да се подобрява производителността на труда. И третото нещо е ниската технологична култура на българския работник, ниската му квалификация. Ниска производителност на труда, нисък доход и нисък брутен вътрешен продукт на глава от населението. Всички тези неща са свързани - човек трябва да произвежда, за да може да потребява, припомня авторът.

"Петрол" влага 60 млн. в бензиностанции", съобщава "Стандарт". Парите ще се използват главно за закупуване на терени, на които ще се вдигнат новите колонки. Предвижда се и модернизиране на по-старите обекти на компанията. Освен това фирмата предвижда да сключи договори с частни бензиностанции, които да ремотнират според стандартите си, и да работи с тях на франчайзинг. В плановете за инвестиции на "Петрол" за 2008 г. влиза още и разширяване на мрежата от заведения на компанията.

"328 проекта чакат европари от Николай Василев", отбелязва "Труд". Неправителствени организации, синдикати и работодатели изпратиха 328 проекта в Министерството на държаваната администрация. Документите искат пари по оперативната програма "Административен капацитет" и по първата й открита процедура за развитие на структурите на гражданското общество, обясни министър Николай Василев. По тази програма са предвидени 7 млн. лв. до края на 2007 г.

/ БТА /