"Разбита е банда, печатала фалшиви паспорти и US визи", информира "Сега". Около 100 милиона лева печалба за организираната престъпност провалиха пловдивски антимафиоти с разбиването на печатница за фалшиви документи. В ареста са задържани 9 души. Бандата е действала с размах и очевидно е имала клиенти от различни краища на света.

"10% данък общ доход, без необлагаем минимум", отбелязва "Труд". Необлагаемият минимум твърдо отпада от догодина с въвеждането на 10 на сто данък върху всички доходи. Това стана ясно след консултации между БСП и финансовия министър Пламен Орешарски в четвъртък вечер. Част от левицата бе скептично настроена за реформата, която ще засегне бедните слоеве на населението – с месечен доход до 430 лв. "Никой няма да бъде ощетен от плоския данък", каза лидерът на червената група Михаил Миков. Бюджетните служители ще бъдат обезщетени с увеличение на заплатите от 1 януари. А тепърва ще се обсъждат мерки за компенсиране на заетите в частния сектор. Депутатите одобриха на първо четене вчера 10-процентния плосък данък за доходите. Той ще замени досегашното прогресивно облагане със ставки от 20 до 24%.

"Общините сами решават за размера на данъците", отбелязва "Монитор". От следващата година общините сами ще определят размерите на данъците, които ще събират от тях. Това предвиждат поправките в Закона за местните данъци, които парламентът прие вчера на първо четене. Според управляващите с измененията държавата прави крачка към финансовото децентрализиране на кметствата, давайки им по-големи правомощия и отговорности. Предвижда се общинските съвети да определят чрез наредби размерите на ставките, като законът посочва минимални и максимални размери на всеки налог. Догодина местните налози ще бъдат между 2 и 3 пъти по-високи от тазгодишните.


"Скандал за харченето на 1 млрд. лв. излишък", съобщава "Сега". Десните в парламента обявиха за скандално намерението на правителството до Нова година да похарчи ударно 1 млрд. лв. от бюджетния излишък за неясни цели. Ден по-рано кабинетът поиска от Народното събрание разрешение да изразходва експресно до 700 млн. лв. от излишъка за строеж на пътища, ЖП-линии, за тел. 112, за попълване на петролните запаси на държавата и др. "С тези 1 млрд. лв. се отваря поредната черна каса на властта, която ще захрани без търгове и конкурси фирми и обекти, свързани с трите управляващи партии", обяви Мартин Димитров от СДС. Финансовият министър Пламен Орешарски призна, че няма време за подготовка на обществени поръчки, затова с милионите от излишъка щели да се изплащат вече извършени работи по инфраструктурни проекти. Лидерът на ДСБ Иван Костов предложи да бъдат раздадени 13-а и дори 14-а пенсия и заплата. Румен Овчаров коментира, че ДСБ се изявяват като крайнолява опозиция. Милиардът ще бъде изразходван рационално и прозрачно за обществото, увери премиерът Сергей Станишев.

„2008 г.: по 115 лв. на човек за лечение в болница", отбелязва "24 часа". Всеки здравноосигурен ще има средно по 115 лв. за лечение в болница през 2008 г.

/БТА/