Ситуацията в НДСВ е коментирана тема и в днешните издания. "Няма сериозни основания за безпокойство за стабилността на властта заради промените в НДСВ, цитира "Труд" думите на премиера Сергей Станишев в отговор на въпрос дали разцеплението в НДСВ "клати" управляващата коалиция. Според Станишев напусналите НДСВ не са оттеглили подкрепата си за правителството. В интервю за вестника проф. д-р Иван Козовски /депутат в 39-то Народно събрание, един от отцепилите се от ПГ на НДСВ и създали ПГ НИЕ/ казва: "Ралчев се тюхка: Защо му помогнах за имотите". Той, Симеон Сакскобургготски се интересува преди всичко от това да вземе парите и имотите си, да ги разделят със сестра му Мария Луиза и да замине за Мадрид, заявява Козовски. Царската партия НДСВ ще престане да съществува най-късно след първите парламентарни избори, защото няма да влезе в следващото Народно събрание, смята той.

В друг материал "Труд" анализира "Има ли мирен план за статуквото във властта". Вестникът отбелязва три варианта как ще повлияе "финалното преброяване на НДСВ-1 и НДСВ-2" върху формулата 8:5:3 на кабинета. Първият вариант според "Труд" е коалиционната формула да остане без корекции, въпреки че парламентарната тежест на НДСВ намалява, във втория вариант НДСВ редуцира участието си във властта за сметка на БСП, а третият вариант включва кръга "Панайотов" като четвърти партньор в коалицията, а новата "кройка" на формулата вероятно щяла да бъде в съотношение 8:3:3:2.

"Чудеса в НДС: Лошите стават добри", коментира "24 часа". Подобрените юристи сега са решили да правят група, те отдавна се доказаха в апаратните игри, пише вестникът. Могат обаче да извлекат политически ползи само през този мандат, нямат време и потенциал да влязат самостоятелно в нов парламента, допълва той.

"Още оставки в НДСВ друга седмица", прогнозира "Монитор". Броят на напусналите ще достигне до 20-25 човека, ако и министрите бъдат сменени, а това е доста вероятно, коментира, цитиран от вестника, Борислав Ралчев.

"Промените в кабинета са все по-вероятни", пише в анализ в "Монитор" социологът Антоний Гълъбов. Отделянето на още депутати от НДСВ няма да застраши мнозинството, но ще разшири опозиционното противодействие, смята той.

"Безсмислен ремонт", коментира от първа страница "Капитал". Според него "рестартирането" на кабинета е излишно, защото няма да гарантира нито повече ведрост във властта, нито отпушване на реформите, от които зависи как България ще се придвижва по скалата на европейското благоденствие.

"Станишев не предвижда ремонт на кабинета", пише "Сега". Няма необходимост от промени в кабинета, цитира вестникът думи на премиера. В материал "Политически клонинги", подписан от вицепремиера Ивайло Калфин и взет от блога му, се посочва, че сега от НДСВ бягат хора не заради отстояването на политика и на принципи, а заради слабост. Този процес вероятно ще продължи и през следващите месеци и в него ще участват основно хора, които не могат да си представят, че след шеметната си политическа кариера ще трябва да се върнат на своите обикновени допарламентарни места, пише в материала.

"Пенсионерите с по 100 лева за Коледа", съобщава от първа страница "Труд". Еднократните добавки към пенсиите за Коледа ще бъдат 100 лева, а не както се предвиждаше първоначално - 50 лева. Новината съобщил премиерът Сергей Станишев в парламента, след като обсъдил предложението с министрите Пламен Орешарски и Емилия Масларова. За коледните пенсии ще са нужни общо 230 млн. лева до края на годината. Най-малко с 10 на сто ще увеличим заплатите на лекарите от догодина, казал пред "Труд" здравният министър Радослав Гайдарски. Повишението се отнася за лекарите, които са на щат към здравното министерство - "Бърза помощ", психиатриите, центровете по хемодиализа и домовете за сираци.

"Българчетата първи по акъл", съобщава от първа страница "Стандарт". Българчетата в четвърти клас бият по четене и писане връстниците си в Европа, в света една крачка пред нашите малчугани са само децата в Русия, Сингапур и Хонконг, пише вестникът. Учениците в САЩ, Англия и Франция са на опашката по интелект, допълва изданието. Резултатите са от международното изследване PIRLS на Бостънския колеж.

Вестниците информират, че децата, погълнали лекарства в една от детските градини в София, са изписани. Няма данни някой умишлено да е искал да натрови децата, по-скоро става дума за небрежност от страна на персонала, цитира "24 часа" магистрати.

"Най много СПИН има сред наркоманите в София и Пловдив", информира в интервю за "Монитор" д-р Тонка Върлева, директор на програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН". Тя цитира статистика, според която към 30 ноември т.г. официално са регистрирани 805 ХИВ-позитивни лица, от които 116 са новорегистрираните.

"Капитал" обръща голямо внимание на темата за наркотиците. Нужна е модерна политика към наркотиците, преди те да са създали големи проблеми, посочва вестникът. Сред стъпките към такава политика той посочва намаляване на репресията към потребителите на наркотици, прехвърляне на усилията към образователни кампании за рисковете от употребата на различни дроги, използване на модерни способи за борба срещу търговията с наркотици като контролирани сделки, агенти под прикритие и специални разузнавателни средства.

Съботният очерк на "24 часа" е посветен на "Последния войник", тъй като българската армия става професионална и няма да има наборни войници. Сред нещата, които си отивали с казармата, били законът за вземане на новобранци, "най-мъжката" според автора част от живота на българина, стригането нула номер, изстъпленията с новобранците, образите на старшината и ефрейтора, свиждането.

В материал "Коледно харчене или как излъгаха елена Рудолф" "Труд" коментира, че правителството ще изхарчи 1,2 млрд. лева от натрупания бюджетен излишък до края на годината, но от обясненията на кабинета засега не е ясно за какво ще бъдат дадени близо 600 млн. лева от тези пари. Излиза, че опозицията е права - депутатите трябва да подпишат един празен чек, в който кабинетът ще си запише сам коледната премия, отбелязва авторът. Правителството дължи отговори не само на народните избраници, а и на учителите, на които преди няколко седмици обясняваше как няма 300 млн. лева за заплати, коментира авторът.

"Коледни подаръци за над 1 млрд. лева", пише и "Капитал". Правителството ще изхарчи ударно близо една трета от бюджетния излишък за 2007 г., допълва изданието. "Тези пари изобщо не трябваше да бъдат събирани, след като от средата на годината беше ясно, че излишъкът ще е повече от нужните 3 процента, защо никой не видя, че могат да се намалят осигуровките, цитира вестникът мнението на Георги Гатев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии. Според Георги Ангелов, старши икономист в институт "Отворено общество", трябва да се помисли за някаква форма на компенсации за парите, които държавата е отнела на данъкоплатците без нужда, като например чек по пощата или намаление на данъците.

"Да идентифицираш проблемите не е достатъчно. Нужно е те да бъдат решени", отбелязва в интервю за "Капитал" бившият директор на Световната банка за България, Румъния и Хърватия Ананд Сет. Няма да постигнете сближаване с ЕС, ако нивата на продуктивността и на доходите не се увеличават пропорционално, отбелязва той.

"Ще лицензират такситата в ЕС", съобщава "Труд". До 4-5 г. Европейският съюз ще изработи единен регламент за издаването на лицензи за таксиметрови превози. В момента всяка държава определя сама условията и реда за таксиметровите превози.

АЕЦ "Козлодуй" се подготвя срокът на експлоатация на пети блок да бъде удължен с 20 г. до 2050 г., съобщава "Монитор", като се позовава на шефа на атомната електроцентрала Иван Генов. За целта ще е необходимо блокът да получи нов лиценз от Агенцията за ядрено регулиране.

Търговия с електроенергия може да тръгне догодина на Софийската стокова борса, съобщава "Монитор". Целта ни е да направим отделен борсов кръг на който да се търгува и с електричество, обяснява шефът на борсата Васил Симов.

Вестниците информират за глобата от 500 до 1000 лева за жестокост към животно, предвидена в законопроекта за защита на животните, който предстои да бъде гласуван от парламента на второ четене.

"Погребална агенция краде герба на София", е челното заглавие на "Монитор". Според вестника частно погребално бюро използвало герба на столицата като лого на рекламните си брошури.

В материал "За деца и кучета - забранено" в рубриката "Анализи" "24 часа" разсъждава за все по-малкото места за семейни развлечения, защото в много хотели и заведения не желаят за клиенти семейства с деца, тъй като пречели на спокойствието на останалите гости.

БТА