"Царските бунтари станаха нови демократи", отбелязва Сега. "Българска нова демокрация" /БНД/ се нарече новата, осма парламентарна група, която учредиха вчера 14-те отцепници от НДСВ. Към колегите си в последния момент се присъедини и шефът на комисията за младежта и спорта Светослав Спасов. "Ние напуснахме НДСВ, защото не приемаме недемократичните и дори репресивни методи на ръководството на тази политическа сила", обяви при представянето на групата председателят й Борислав Ралчев. Развитието на регионите ще е основен приоритет на новата група, каза още той. Атанас Щерев пък обясни, че ПГ ще защитава ценностите на център-дясното. И сред бъдещите партньори на групата изброи СДС, ГЕРБ и социалдемократите на Йордан Нихризов. Засега 14-те нямат решение дали да правят партия, но това не било изключено, ако хората го поискат.

"Станишев: БНД засега изпълнява ангажиментите, поети пред мен", пише 24 часа."Миналата седмица имах срещи с ръководствата на парламентарните групи на Коалиция за България, ДПС и НДСВ за закона за агенцията за национална сигурност. На тях говорих и с хора, които поеха ангажимент пред мен и той засега се спазва." Така вчера премиерът Сергей Станишев коментира основаването на парламентарната група "Българска нова демокрация". "Групата тепърва предстои да се позиционира парламентарно и политически. Досега сме работили добре с тези хора и нямаме основания за конфронтация", заяви още Станишев. Той обясни, че се надява БНД да подкрепи бюджета на второ четене, както са го направили и на първо.

"ГЕРБ има интерес да ползва нашия потенциал", смята Николай Свинаров, член на новата парламентарна група БНД. В интервю за Сега той подчертава: "В момента ГЕРБ няма политически интерес да има дружба с нас. ГЕРБ има интерес да ползва нашия парламентарен, ако щете и политически потенциал. Към този момент си мисля, че ГЕРБ ще пазарува депутати и политици в лично качество, а не политически формации." Свинаров заявява още - фактът, че напускаме НДСВ означава, че излизаме от тройната коалиция. Ние не сме участвали в споразумението за управление на страната. Новата парламентарна група БНД няма министри в кабинета.

"По 4007 лева доход в съдебния съвет", отбелязва Труд. Толкова ще взимат изборните членове на постоянно действащия Висш съдебен съвет, след като вчера гласуваха вътрешни правила за определяне на възнагражденията си. Освен добавките за стаж, те ще взимат пари и за участия и заседания в комисии. Правилата важат със задна дата от 3 октомври. За разлика от тихомълком получените обезщетения за напускане на магистратските длъжности,вчера ВСС публично обявиха гласуваните добавки.

"Иде зимата на ромското недоволство", предупреждава в коментарната рубрика на Труд социологът Кольо Колев от агенция "Медиана". Той припомня, че от началото на следващата година спират помощите за дългогодишно безработните. Като безработни се заявяват близо 70% от всички роми. На практика едва в едно от седем ромски семейства няма безработен. Отрязвайки един от системата на социалните помощи, ние несъмнено удряме върху доходите на цялото семейство. А то се състои средно от 4,51 души. Или обществото ще трябва да поеме, канализира и укроти недоволството на близо 100 000 роми, голяма част от които оскотели от мизерия и злоупотреба с алкохол. Готови ли сме да се справим с това? На първо време централните институции и местните власти трябва да се подготвят да овладеят глада. Трябва целенасочено да се създаде обществен ромски "пазар на труда" - чистотата, поддръжката на пътищата и т.н. Трябва оторизираните институции да бъдат готови да бият - бързо, безжалостно и наред още в зародиша на конфликта - роми, българи, скинари, всеки, който вдигне ръка срещу "другия". Защото без конфликти няма да се размине.

"Осем общини вземат първи екопари от ЕС", информира 24 часа. Осем български общини вече са напълно готови да усвоят 255 млн. евро от оперативната програма "Околна среда", стана ясно от презентация на екоминистъра Джевдет Чакъров. На пресконференция в София той даде старт на усвояването на парите за екология от еврофондовете. За периода 2007-2013 г. страната ни има 1,8 млрд. евро. Още догодина можем да реализираме проекти за 300 млн. евро, подчерта Чакъров.

/БТА/