"Касираха избора на общинари в Разград", съобщава "Труд". Административният съд в Разград касира вчера изборите за общински съветници в града. Това обяви председателката му Ива Ковалакова-Стоева. "Ако има обжалване, ВАС трябва да се произнесе в 3-месечен срок. Ако няма - сегашното решение влиза в сила", заяви тя. В случай че касирането остане, президентът трябва да насрочи частични избори за общински съветници.

"Предлагат регистрация преди вот", пише "Труд". В България да се въведе френската система и да се става избирател, само ако си заявил желание, предложи вчера социологът Мира Янова. Идеята й, подкрепена и от проф. Михаил Константинов, бе лансирана на кръгла маса за преодоляване на изборните манипулации. Дискусията бе организирана от депутата от БНД Татяна Калканова. Предлага се всеки с право на глас да се регистрира в общината и на тази база да се правят избирателните списъци. Ако до урните отиде някой, който не се е регистрирал, просто ще бъде дописван. Така за следващ вот в списъците ще остават само ефективно гласувалите и така много бързо ще бъдат заличени избирателите-фантоми.

"Зле са партиите в главите ни!", е анализът в "24 часа" на резултатите от последното представително национално проучване на Института за маркетинг и социални изследвания МБМД. Мира Янова коментира, че между 44 и 68% от избирателите не могат да посочат каквото и да било за идеите, защитавани от основните парламентарни партии. Което означава, че те не полагат достатъчно усилия да излъчат в общественото пространство идеите си така, че да бъдат разбрани. Политическите образи продължават да се конструират на принципа топло - студено. Така политиците изглеждат като обещаващи, преди да са дошли на власт, и корумпирани, ненадеждни, преяли с власт, когато слизат от нея. В обществото липсва ясна представа както за това какво точно ще прави ГЕРБ като дойде на власт, така и кои освен столичния кмет са изразители на политическата философия на формацията.

"Разходка в света на хипотезите" прави проф. Михаил Константинов в коментарната рубрика на "Труд". Според МБМД ако парламентарните избори бяха днес, разпределението на гласовете в проценти щеше да бъда ГЕРБ – 28.5, БСП - 16, "Атака" – 6.7, ДПС – 6.4, СДС – 2.6, ДСБ - под 2 и НДСВ - под 1. След прецизиране на сметките разделението на мандатите ще бъде ГЕРБ - 117, БСП - 66, "Атака" - 27 и ДПС - 30. Ако вярваме на днешните твърди обещания на неформалния лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че няма да се коалира при каквито и да било обстоятелства с БСП и ДПС, то остава единствено коалицията ГЕРБ+"Атака" с удобното мнозинство от 144 депутати. Хипотетична голяма коалиция между ГЕРБ и БСП ще има 183 депутати и ще може на практика да прави всичко, което поиска. От измислените конструкции остава да споменем ГЕРБ+ДПС със 147 депутати. Ако това наистина се случи, на Ахмед Доган ще бъде запазено място във вечния пантеон на българските политически гении. Константинов прави извода, че ГЕРБ е водеща политическа сила, но едва ли ще бъде в състояние да формира самостоятелно правителство. НДСВ престана да съществува като значим политически фактор, "Атака" се ситуира като устойчива политическа сила. ДСБ държи ключа за бъдещето на СДС и ДСБ - или двете партии се обединяват под някаква форма и оцеляват, или загиват поотделно.

"Идеално" СДС ще стига звездите", пише "Новинар". Създаването на Коалиция СДС бе обявено официално вчера. Регистрирана във вид на сдружение с идеална цел, новата дясна формация, чиито учредители са стари сини активисти, се цели в "съвременния активан човек". Амбициозната задача, която са си поставили новите стари лица, е "да сбъдват мечтите на избирателите" и "да достигнат звездите". Като малко по-прагматична цел от "идеалното" СДС искат да влязат в следващото Народно събрание в коалиция с Бойко Борисов, когото подкрепяли "със структурите си в цялата страна" на местния вот. Председател на новата формация е Людмил Бешков.

"Режат комисии в парламента", съобщава "Дума". Броят на парламентарните комисии да бъде свит от 24 на 15-16. Идеята е била обсъдена в сряда на заседание на парламентарната група на червените в НС. Тогава е станало ясно, че ангажимент за редуцирането на комисиите е поел председателят на парламента Георги Пирински. Намаляването на комисиите се прави с цел да се свият разходите.

"ВСС уволни прокурора хотелиер Ганчев", информира "24 часа". Висшият съдебен съвет уволни вчера скандалния прокурор Николай Ганчев, приближен на бившия обвинител номер 1 Никола Филчев. За изгонването на софийския заместник апелативен прокурор, прочул се като "хотелиер", гласуваха 18 от висшите магистрати. Трима бяха против, а други трима се въздържаха. Ганчев, чието уволнение бе поискано от главния прокурор Борис Велчев, е освободен от работа за уронване престижа на магистратурата. Вчера съветът отстрани временно от работа двама съдии. През следващите 6 месеца няма да правораздава пернишкият районен съдия Виолина Личева, заподозряна, че е прегазила човек на пътя след употреба на алкохол. Временно е отстранена от работа и шефката на Районния съд в Белоградчик Ирена Иванова, обвинена в документни престъпления и измами.

"Не сменям само жена си", под това заглавие в "Стандарт" МВР шефът Румен Петков обяснява рокадите в министерството през тази година. "Трябва да е ясно, че се извършват фундаментални законови промени, свързани с организацията, правомощията и задълженията на правоохранителните органи. Смените в МВР не са прецедент. Разбира се, че ще бъдат направени и в бъдеще." Министърът посочва, че за 11-те месеца са наказани 2801 служители, от които 139 са дисциплинарно уволнени. Това показва, че е наложен стриктен контрол върху работата на полицейските органи. В същото време са отличени 12 267 служители.

"БСП не казва колко да е армията", заявява в интервю за "Труд" Ангел Найденов, председател на комисията по отбрана в парламента. Той обяснява становището на БСП, че армията ни трябва да е 0,3-0,4 процента от населението у нас: "БСП посочи, че 0,3-0,4 е среден процент, възприет в страните членки на НАТО. Не е задължителен стандарт, който България трябва непременно да приложи. Ние може да сме под или над тази граница. Но е добре да се придържаме към световните стандарти. Как точно да бъде - ще кажат ексрептите в ГЩ и МО. Това е тяхна отговорност. А отговорността на политиците е да кажат армията запазва ли обема си от задачи."

"522 лекарства по-евтини за пациента", отбелязва "24 часа". С новия списък на изцяло или частично заплащаните от здравната каса лекарства пациентите ще дават по-малко пари за 522 медикамента. Това обяви комисията по договарянето от страна на НЗОК. Новият лекарствен списък ще влезе в сила от началото на февруари.

"Второ дело за източването на "Трамкар", съобщава "Сега". Аферата "Трамкар", която от началото на седмицата тресе Столична община, вчера се разрасна. Прокуратурата образува второ дело за длъжностно присвояване в особено големи размери, този път срещу директора на "Столичен електротранспорт" Йордан Василев. Проверка за същото вече тече срещу шефа на "Трамкар" Христоско Вретенаров, който си призна, че е отклонявал пари от общинското дружество. "Трамкар" е изпълнител на множество обществени поръчки за ремонт на тролеи и трамваи, обявени от "Столичен електротранспорт". "Проблемът с финансовата и правната дисциплина в общинските фирми е драматичен", коментира по повод на скандала главният прокурор Борис Велчев.

"Бламираха правителството за данъка върху хазарта", отбелязва "Труд". Данъкът върху хазартните игри остава без промяна през 2008 г. Депутатите от управляващата коалиция бламираха избраното от тях правителство, като отхвърлиха предложението му за нов режим при облагането на тото, лото и залози на спортни състезания. Кабиненът предлагаше данък да се плаща върху стойността на направените залози, но след като от тях се извадят изплатените печалби. В крайна сметка и догодина оборотът от хазарт ще се облага с окончателен данък 10%.

"Общинските съвети ще определят местните такси", информира "Дума". Размерът на местните данъци през следващата година ще се определя от общинските съвети, реши Народното събрание, след като прие окончателно тази промяна в закона. Депутатите гласуваха патентът също да е местен налог и приходите от него да влизат в общинския бюджет. Общинският съвет ще определя с наредба размера както на патента, така и на данък сгради, данък наследство, данък дарение, данъка на възмездното придобиване на имущество и данъка върху превозните средства.

"Намаляват на 5 на сто данъка върху дивидента", отбелязва "Земя". Данъкът върху дивидента се намалява от 7 на 5 процента, реши парламентът с приетите на второ четене промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Намаляването на този данък ще доведе до увеличаване на възвръщаемостта от направените инвестиции, което от своя страна ще насърчи инвестирането в икономисата.

"ЕС се сдоби с нови правила", информира "Сега". Новият европейски договор, който задава правилата за бъдещото управление на ЕС, бе подписан вчера тържествено в Лисабон. От българска страна договора подписаха премиерът Сергей Станишев и външният министър Ивайло Калфин. Лисабонският договор е опростен вариант на текста на проекта за конституция на ЕС. Той предвижда увеличаване на областите, в които решения ще се вземат с мнозинство, а не единодушно. Предвижда се ЕС да има президент, както и представител за външната политика, който ще е основна фигура при определянето на стратегията на ЕС.

БТА