"Заведени са 470 дела срещу вота", казва пред "Труд" говорителят на ЦИК Александър Александров. От това, че има много дела, не може да се направи изводът, че местните избори са били незаконосъобразни, но може със сигурност да се твърди, че много повече хора са упражнили правото си да обжалват резултатите, коментира Александров. Той изразява мнение, че е необходимо изборните закони да бъдат уеднаквени, за да свикнат хората с това по какъв начин гласуват и да се стигне до вариант, добре работещ и познат на всички. Друг проблем създават участниците в изборите - докато има 360 партии, няма как да има нормален изборен процес, отбелязва Александров.

"Половината българи искат национализация", пише "Труд". Изданието цитира данни от социологически проучвания на "Медиана", проведено от 1999 г. досега, според които повече от една трета от българите - 37.9 на сто, искат да се върне социализмът, а над половината от сънародниците ни - 54 на сто, са за национализация на придобитото след 1989 г. имущество. Изследванията показват, че "фенове" на обществения ред, установен след 1989 г., са едва 28.4 на сто от анкетираните, но от друга страна за 52.2 на сто е естествено хората да се делят на бедни и богати.

"Няма да гласуваме против само за да се наричат нещата черни илибели", казва пред "24 часа" Лидия Шулева, депутат от новата парламентарна група "Българска нова демокрация" Лидия Шулева. Тяобяснява, че при гласуванията тяхната група ще се опита да преценява конкретно каква позиция да защитава, защото подкрепят много от провежданите политики. На въпрос за смени на министри Шулева отговаря, че това е тема, която би трябвало да интересува управляващата коалиция. Ние ясно заявихме, че вече не сме част от управляващата коалиция, нямаме коалиционно споразумение, така че изобщо не може да се предполага наше участие в ревизиране на споразумения и смени на министри, коментира тя.

"Други партии да доказват, че са десни", коментира пред "Монитор" Йордан Бакалов, председател на ПГ на ОДС. СДС е доказана дясна партия и е член на ЕНП, други трябва да доказват,че са десни - те трябва да покажат това с реални действия, които да започнат на ниво общини, посочва Бакалов. Когато се изясни кои и какви са те, разговорът между нас може и да стане, допълва той. "Стандарт" информира, че Йордан Бакалов е въвел строги правила за депутатите от групата на СДС - всеки, който закъснее за заседание на групата, се глобява с 20 лева.

"А можехме да сме втора сила в парламента", казва пред "Сега" независимият депутат Йордан Величков, който влезе в Народното събрание от листата"Атака", но после напусна групата. Нито извадихме ДПС от властта, нито се проявихме като убедителна опозиция в парламента, коментира той.

"Кой пречи парламентът да работи по-добре?", анализира "24 часа". Данъкоплатците плащат все повече пари за дейността на парламента, но впечатлението за неговата ефективност е точно обратната, коментира авторът - Венцеслав Димитров. Ефективността на работата на Народното събрание ще си остане на сегашното равнище, докато не се създаде такава независима експертиза, която да може да оценява безпристрастно предложенията на правителството и на самите народни представители, смята той. Друга негова идея е вместо сегашните 24 комисии да останат десетина с по 6-7 депутати.

Лидерът на ДСБ Иван Костов е политикът, който лъже най-много, цитира "Стандарт" данни от телефонно проучване на "Алфа рисърч" сред 1000 души.15.2 на сто от анкетираните отреждат на Костов приза "Пинокио". Партията "с най-дълъг" нос пък била БСП - 16.7 на сто от участниците в проучването. Голям брой от хората обаче изобщо не желаят да коментират кой е най-големият лъжец в политиката през годините на прехода, както и това кой политик лъже най-малко. 9.3 на сто от хората дават "антипинокио" на президента Георги Първанов, а 7.9 на сто - на столичния кмет е Бойко Борисов.

"В София липсват милиони от билети за транспорта", е челното заглавие на "Труд", изведено от интервю с Любен Дилов-син, бивш общински съветник, сега депутат от ОДС. Драстично разминаване между броя извозени пътници и постъпленията от продадените билети в софийския транспорт се регистрира от години в столичната община, казва той. По официални данни в София се отчитат 550 млн. пътувания годишно, а приходите от продажбата на билети и карти за 2004-а са били 50 млн. лева, а сега - 100 млн. лева. Никой не може да улови механизма, по който разликата потъва някъде, в СОС се носи мълвата дори за нелегална печатница за фалшиви пари, пише "Труд".

"Бъркат в джоба на учителите", е челното заглавие на "Монитор". Увеличението от 18 на сто на учителските заплати през тази година всъщност ще дойде от джоба на преподавателите. Правителството реши кметствата да изплатят на педагозите по-високите възнаграждения с икономиите от заплатите през 2007 г.,

"С 5 процента да се увеличат заплатите на всичките над 11 000 преподаватели в общинските училища и детските градини в София, предлага столичният кмет Бойко Борисов в докладна, която Столичният общински съвет ще гласува в четвъртък, съобщава "24 часа". Актуализацията е средно с по 20 лева на месец.

"Годината на гражданското недоволство" - така "Дневник" обобщава отиващата си 2007 г. Таксиметровите шофьори откриха сезона, каузата "домашна гроздова ракия" мобилизира общественото недоволство още в края на 2006 г. , пенсионерите също атакуваха, припомня авторът. Той отбеляза и протестите на миньорите, на горските, учителската стачка, както и протестите срещу боклука в Суходол.

"Що е организирана престъпност и има ли политическа корупция у нас", анализира в "Монитор" социологът Антоний Гълъбов. Време е най-после да се опитаме да погледнем към организираната престъпност и политическата корупция като проблем, който трайно деградира качеството на живот на българските граждани, коментира той.

"Труд" съобщава за нов начин да се реши проблема със задръстванията - т.нар. съвместно пътуване. Според изданието този почин трайно се настанява в битието на модерните млади хора. Вестникът публикува кратко интервю с такъв човек, който вози безплатно по пътя за работата си хора, които са в неговата посока.

"24 часа" продължава темата и информира, че заради предстоящите празници полицията предупреждава, че по магистралите се задава голямото задръстване.

Руският президент Владимир Путин ще пристигне в България на 18 януари 2008 г., съобщава "24 часа", като цитира външния министър Ивайло Калфин. Договарянето на фериботна линия България-Русия ще е сред основните тези при разговорите с госта. То е важна стъпка от амбицията на България да се превърне в основен транспортен коридор от ЕС за страните от източната страна на Черно море в рамките на европейската програма "Черноморска синергия", пише изданието.

"Спор между кабинета и общините вдига още данъците", пише от първа страница "Сега". "При този бюджет за 2008 г. и при този Закон за местните данъци и такси единствената ни алтернатива е да вдигаме налозите", смята Националното сдружение на общините в България. "Общините са достатъчно богати", е коментарът на финансовия министър Пламен Орешарски, цитиран от "Сега".

"Ямбол и Сливен най-евтини", съобщава "24 часа", като се позовава на данни на "Индъстри уоч". Там 1 лев купува с 26 на сто повече, отколкото в София. Тези градове обаче са с най-ниско заплатен труд.София, Варна и Бургас предлагат най-скъпият труд за работещи на средни позиция. В Пловдив и Стара Загора заплатите са с повече от 10 на сто по -ниски.

"И за какво влязохме в ЕС?", пита в материал в рубриката "Наблюдател" "Сега". За една година членство българите, които се чувстват европейци, намаляха двойно, а управляващите разнообразиха балканските си номера, констатира авторът. Защо колкото повече се интегрираме в Европа, толкова повече се отдалечаваме от нея? Обяснението може да е само едно - сближаването позволява по-ясно да видим с какво се сравняваме и колко сме далеч от него, посочва той.

--------------

БТА