Вестник Стандарт

„Евро смени левчето”, съобщава от първата си страница вестник Стандарт. Еврото измести левчето първо в питката за Бъдни вечер. Часове предипразника домакини масово атакуват чейнджбюрата, за да си набавят монетиот 1 евро. "От година сме в Евросъюза и с левчетаявно не върви. Късметът и берекетът ни ще са по-големи, ако заложим наевропейските пари", надяват се пенсионерки от Шумен. В повечето обменнибюра в града вече трудно се намират дребни пари. През последните двадни всичко се изкупи, обясняват сарафи. Някои от тях даже отскачали доВарна, за да заредят с монети. По-предприемчивите пък веднага измислиханачин да увеличат печалбите си. "Не обменяме по-малко от 10 лева",обявиха търговци. Въпреки това домакините не се отказвали да купуватевропейски монетки, за да изненадат близките си с празничната пита.

„2007 г.: Финансова криза и насилие”, това е заглавието, с което изданието обобщава отиващата си година. Тя ще остане в историята с мащабна финансова криза, рекордни ценина петрола, слаб долар, силно евро, отровни китайски детски играчки,опустошителни горски пожари. За България годината беше белязана отмного събития. Но сред най-важните бяха влизането ни в ЕС иосвобождаването на медиците от затвора в Либия.

Вестник Монитор

„Банката компенсира инфлацията наполовина”, е водещата тема в днешния брой на Монитор. Банковият депозит компенсира малка част от инфлацията, в най-добрия случай до половината, показва проучване на изданието. При поскъпване с натрупване от януари до октомври тази година от 9.5%, вложените в банка пари на 6-месечен депозит например, носят доход, едва равен на половината – 4.75%. Другата половина я изяжда инфлацията.

Строителството в Банско не затихва, казва в интервю кметът на града Александър Краваров. “В момента със заповед съм спрял строителството в града, спрели сме издаването на строителни разрешения и ги спираме съгласно Закона за устройство на територията за определен период. Пролетта се очаква много голям бум. Тези 80-100 обекта, които сме ги спрели сега, пролетта няма начин да не получат строително разрешение”, допълва Краваров. На въпрос дали според него инвестиционният интерес към Банско отминава, кметът на най-големия ни зимен център отговаря, че движението на цените на имотите и на апартаментите подсказва, че все още интересът е доста голям.

Вестник Труд

„Убийствени цени в Боровец”, е водещата новина на Труд. Цените в най-стария ни зимен курорт са суперубийствени и са извисени не до ръста на близкия връх Мусала, а гонят Еверест. Обяд или вечеря в средностатистически ресторант на Боровец за един човек с необходимите екстри ще прескочи 100 лв. За начало обикновенната салата е 10 лв. Към нея следва ракийка – малката почва от 3 лв. и стига до 11.40 лв. А филийка хляб е почти 49 ст.

Вестник 24 часа

„Застраховката не може да е 200 лв. Ще я бойкотират”, казва в интервю за 24 часа Румен Георгиев, изпълнителен директор на ЗПАД „Армеец”. Всички компании без една са на загуба за деветмесечието, но фалити няма да има, допълва още той.

Изпращаме годината с добри новини за винарството, пише изданието. Експерти твърдят, че толкова добра реколта, колкото през тази година не е имало повече от 20 г. Избите, освен че се роят, стават и все по-добри. И трето, има голямо раздвижване на пазара. Изпреварихме Франция по продажби в Русия и станахме най-големият вносител на вина на пазара там. Увеличаваме и износа за Западна Европа.